Корисник:Tijanna123/песак

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Ed NL icon.png
Овај чланак је део пројекта семинарских радова на Географском факултету у Београду.
Датум уноса: новембар—децембар 2016.
Википедијанци: Ова група студената ће уређивати у ГИП-у и молимо вас да не пребацујете овај чланак у друге именске просторе Википедије.
Позивамо вас да помогнете студентима при уређивању и допринесете да њихови уноси буду што квалитетнији.
Ледена пећина
Tijanna123/песак
Ледена пећина
Положај
Место
(река)
Одлике
Дужина 2.500 m

Ледена пећина је пећина која се налази у специјалном резервату „Увац”. Припада Ушачком пећинском систему, највећем систему пећина у Србији. Дуга је 2,5 km. Легенда каже да је име добила по томе што је у њој и лети и зими температура константна, износи 8°C.

Одлике[уреди]

Главни канал Ледене пећине простире се паралелно главном каналу Ушачке пећине, на растојању од око 100 m. Пећина има све елементе подземног дворца - дворане, украсе, високе стубове, драперије.[1] Украси попут дугачких драперија и салива достижу висину и по 10 метара. Испод једног салива је поток који после десетак метара нестаје у пукотини, а ту је и бистро језеро које не дозвољава прилаз дворани са таваницом од танких сталактита.[2]. Дворане су међусобно повезане равним, стрмим или понорским каналима. У пећини се налазе бигрене каде из којих посетиоци могу да пију воду.

Ледена пећина

Туризам[уреди]

Ледена пећина доступна је малом броју посетилаца, јер се до ње може стићи једино вожњом чамцем Увачким језером и пењањем уз металне степенице на стрмој, језеркој обали. Посете су могуће само уз најаву чуварској служби резервата. За посетиоце је обезбеђен превоз чамцима из оба правца или мањим бродићем од бране ХЕ „Увац“ на Растокама. Електрично осветљење није дозвољено па посетиоци могу користити само лампе.[3]

Извори[уреди]

Спољашње везе[уреди]