Корисник:Tinalaketic/песак

С Википедије, слободне енциклопедије
Ченинг Тејтум
Ченинг Тејтум на Комик-Кону 2014.
Лични подаци
Пуно имеЧенинг Метју Тејтум
Датум рођења(1980-04-26)26. април 1980.(43 год.)
Место рођењаКалман, Алабама, САД
Занимањеглумац, продуцент, плесач, манекен
Породица
СупружникЏена Дјуан (2009-септ. 2018)
ДецаЕверли[1]
Веза до IMDb-а

Ченинг Метју Тејтум (енгл. Channing Matthew Tatum, рођен 26. априла 1980.)је амерички глумац, плесач и продуцент. Тејтум је дебитовао у драмском филму Тренер Картер (2005). Његова револуционарна улога била је у плесном филму Ухвати ритам, који га је представио широј публици. Познат је по портрету лика Дјуке у акционом филму из 2009. Џи Ај Џо: Успон Кобре и његов наставак из 2013. Џи Ај Џо: Одмазда.[2] Иако су оба филма Џи Ај Џо, добили су негативне критике од критичара, али су били комерцијално успешни, сваки од њих је зарадио више од 300 милиона долара на благајни.

Тејтум је познат и по својој главној улози у филму Чаробни Мајк (2012), и његов наставак, Чаробни Мајк ИксИксЕл (2015) који је он продуцирао, такође је глумио у акционом-комедијском филму На тајном задатку и његовом наставку у 2014, На тајном задатку: Повратак на колеџ. Наступао је у романтичним филмовима као што су Драги Џоне (2010) и Завет(2012). Његови други филмови укључују Она је мушкарац (2006), Дилема(2011) Мисија: Бела кућа (2013), драма Foxcatcher (2014), Подлих осам (2015), Aве, Цезаре! (2016) и Срећни Логан (2017).

Рани живот[уреди | уреди извор]

Тејтум је рођен у Калману, Алабама, син Кеј Тејтум (рођена Фауст), авио радник, и Глен Тејтум, који је радио у грађевинарствуИма сестру по имену Пејџ. Он је углавном енглеског порекла.

Његова породица се преселила у Паскаголу, Мисисипи, када је имао шест година. Одрастао је у заливу близу реке Паскагола, где је живео у сеоском окружењу.

Тejтум је дискутовао о томе да се током одрастања бавио поремећајем дефицита пажње (АДД) и дислексијом, што је утицало на његову способност да добро напредује у школи. Одрастајући, Тejтум је играо фудбал, бејзбол и бавио се борилачким вештинама, он је рекао да су “девојке су (ми) увек биле највеће ометање у школи.“ Као дете, он је вежбао кунг фу.

Тејтум је већину својих тинејџерских година провео у области Тампа, а првобитно је похађао средњу школу Гејтер. Његови родитељи су желели више труда и дали му могућност да изаберу приватну средњу школу или да похађа војну школу; изабрао је католичку средњу школу у Тампи, где је дипломирао 1998. и проглашен је најспособнијим. [9] Касније је похађао Гленвил Стејт Колеџ у Гленвилу, Западна Вирџинија на фудбалској стипендији, али је одустао.[3] Вратио се кући и почео радити чудне послове.

Ју Ес Викли је објавио да је у том периоду Тејтум напустио посао као кровопокривач и почео да ради као стрипер у локалном ноћном клубу под именом "Чен Кревфорт".[4][5] 2010. године, рекао је аустралијским новинама да жели да сними филм о својим искуствима као стрипер.[6] Та идеја је довела до филма Меџик Мајк.[7] Тејтум се преселио у Мајами, где га је открио извиђач талената.

Каријера[уреди | уреди извор]

Рана каријера[уреди | уреди извор]

Године 2000, Тејтум је први пут глумио као плесач у Рики Мартин-овом "Ши Бенгс" музичком споту, [8] након аудиције у Орланду, Флорида; плаћен је 400 долара за тај посао. Његово искуство у модној индустрији почело је као модел који ради за познате клијенте као што су Армани и Аберкомби и Фич. Убрзо се преселио у телевизијске рекламе, слетео на националне спотове за Mантеин Дју и Пепси 2002. године. Потом је потписао са Пејџ 305 (Page Parkers Modeling Agency), агенцију за моделирање у Мајамију. Глумио га је Ал Дejвид за магазин Вог и убрзо се појавио у кампањама за Аберкомби и Фич, Наутика, Долче и Габана, амерички Игл Аутфитерс и Емпорио Армани. Изабран је као један од 50 најлепших лица магазина Тир Шит из октобра 2001. Тејтум је потписао за Форд Моделс у Њу Јорку. [9]

2006–2012[уреди | уреди извор]
Тејтум 2011. године на 36. Међународном филмском фестивалу у Торонту

Године 2006, Тејтум је глумио у филму Она је мушкарац, насупрот Аманди Бајнс, која је проглашена највећим модерним Шекспировим римејком од стране Бизнис Инсајдер-а.[10] Касније те године, Тејтум је глумио наспрам своје садашње супруге Џене Дјуан у Ухвати Ритам, што је била његова улога. Иако је био широко распрострањен, зарадио је 115 милиона долара широм света.[11]

Године 2008. Тејтум је глумио у филму Стоп-Лос режисера Кимберли Пирс, о војницима који се враћају кући из рата у Ираку, те у филму Битка у Сијетлу редитеља Стјуарта Таунсенда, о протесту 1999. године на састанку Светске трговинске организације у Сијетлу. Тејтум је свирао у кратком филму Замка, у режији Рите Вилсон.

Тејтум и Дито Монтиел, који су заједно радили на Приручнику за препознавање ваших светаца, поново су се појавили у акционој драми Борба за Рог Пикчрс. Татум је глумио као Шон МекАртур, младић који је оживео скалпирање карата у Њу Јорку. Тејтум се касније појавио у књижевној / режисерској / продуцентској Мајкловој крими драми Државни непријатељи из 2009. године, играјући амерички гангстер из 30-их година прошлог века Прити Бој Флојд. Исте године, Тејтум је глумио као војвода у Џи Ај Џо: Успон Кобре, парамаунт Пикчрс лајв-екшн филм базиран на популарним Хасброу акцијама. Он је у почетку оклевао да преузме улогу док се бојао да ће филм величати рат; међутим, превазишао је своју неодлучност након што је прочитао сценарио. Играо је војника у Драгом Џону, филму базираном на популарном бестселеру Николасу Спарксу.[12] Касније је изјавио да је прихватио улогу да учи од директора Ларс Халстрома зато што никада није студирао на глумачкој школи.[13]

Ченинг Тејтум и његова жена Џена Дјуан на 71. Peabody додели награда

У интервјуу магазина Дитеилс, објављеном почетком 2012. године, Тejтум је рекао да жели да продуцира све филмове у којима глуми: „Ја стварно не желим да будем ни у једном више филму који не продуцирам. Осим 10 режисера са којима заиста желим да радим, немам никаквог интереса да не будем у приземљу стварања. “ Он, његова супруга Џена Дјуан, и њихов продукцијски партнер Рид Каролин потписали су двогодишњи продуцентски уговор са Релативити Медиа за било које филмове које би могли развити током тог периода.[14] Године 2012. Тејтум је водио Сатрдеј Најт Лајв и појавио се у четири филма. Он је глумио у акционом трилеру Стивена Содерберга Издана, Завет са Рејчел МекАдамс, и На тајном задатку (филмска адаптација истоименог ТВ серијала) са Џона Хилом.

Такође је глумио у Меџик Мајку, филму о његовом осмомесечном искуству као стриперу на Флориди. Филм је режирао Стивен Содерберг,[15] који су копродуцирали Тејтум и Содерберг, а Тејтум је глумио као Мајк. Он је истакнути извођач у стриптиз клубу Тампа на Флориди, који под своје крило води млађег плесача (Алекс Петифир) како би му показао како да се креће "на и ван позорнице". У филму су учествовали и Мет Бомер, Џо Манганиело и Метју МаКонахеј.

У новембру 2012. године Тејтум је проглашен у часопису Пипл за најсексипилнијег човека на свету.[16]

2013 – до данас[уреди | уреди извор]

Тејтум се појавио у Стивен Содерберг-овом Нежељено дејство, са Руни Мара и Џад Лоу.[17]

Ченинг Тејтум 2017. године у Сан Дијегу прича на међународном Комик-Кону за "Кингсман: Златни круг"

Репризирао је своју улогу као Конрад С. Хаусер / Дјуке у Џи Ај Џо: Одмазда, наставак 2009. године Џи Ај Џо: Успон Кобре, у глумачком ансамблу у којем су били Двејн Џонсон и Брусе Вилис. Филм је првобитно заказан за објављивање 29. јуна 2012., али је одложен до марта 2013. године, како би га претворио у и додао још сцена за свој лик, који је убијен на почетку филма.[18] Тејтум је касније рекао да није желео да се појави у наставку и био је срећан што је његов лик убијен. Такође у 2013, он се појавио у другом акционом филму, Мисија: Бела кућа.[19]

Тејтум је репризирао своју улогу у филму На тајном задатку, у наставку, На тајном задатку: повратак на колеџ, који је објављен 13. јуна 2014.

Такође, 2014. године учествовао је са Стив Керел-ом у Фокскечеру-у, причи о Џон ду Понт-у, који је патио од параноидне шизофреније и убио олимпијског рвача Дејва Шулца, брата лика Тејтума, који је такође освојио олимпијско злато.[20] Тејтум ће глумити у филму Икс-Мен Реми ЛеБау / Гамбит у соло филму, постављеном унутар Икс-Мен филм свемира, који ће такође продуцирати.[21]

Приватан живот[уреди | уреди извор]

Године 2006, Тејтум се састао са глумицом Џеном Дјуан на сету њиховог филма Ухвати ритам; они су се венчали 11. јула 2009. у Виноградима црквеног имања у Малибуу, у Калифорнији. Имају ћерку Еверли Тејтум која је рођена у мају 2013. у Лондону.[22] Још од њеног рођења, њене фотографије и видео снимци привукли су пажњу многих, укључујући и папараце. Иако је прерано за предвиђање, многи сматрају да ће ићи стопама својих родитеља. Њени родитељи увек говоре о квалитетима које она има у тако младој доби. У ствари, убеђени су да ће Еверли постати звезда у области забаве. Њена мајка Џена често поставља дивне слике своје ћерке на налоге друштвених медија. Еверли је већ започела свој плесни тренинг и ускоро ће истражити дубину музике.[23]

Дана 2. априла 2018. године, након скоро девет година брака, пар је објавио да се раздвајају. Шест месеци касније, Џена је поднела захтев за развод од Тејтума.[24] У заједничком саопштењу су навели да иза растанка не стоји никаква мрачна тајна, већ је реч о одлуци двоје најбољих пријатеља који су схватили да је време да свако крене својим путем.[25]

Филмографија[уреди | уреди извор]

Година Српски назив Изворни назив Улога
2005 Тренер Картер Coach Carter Џејсон Лајл
Пустош Havoc Ник
Храбар и брз Supercross Рауди Спаркс
Рат светова War of the Worlds Дечак у цркви
2006 Она је мушкарац She's the Man Дјук Орсино
Ухвати ритам Step Up Тајлер Гејџ
Водич за препознавање светаца A Guide to Recognizing Your Saints Млади Антонио
2007 Замка The Trap Грег
Битка у Сијетлу Battle in Seattle Џонсон
2008 Ухвати ритам 2: Улице Step Up 2: The Streets Тајлер Гејџ
Повратак на ратиште Stop-Loss Стив Шивер
2009 Борбе Fighting Шон МекАртур
Државни непријатељи Public Enemies Пример
Џи Ај Џо: Успон Кобре G.I. Joe: The Rise of Cobra Конрад С. Хаусер / Дјук
2010 Драги Џоне Dear John Џон Тајри
2011 Дилема The Dilemma Зип
Ничији син The Son of No One Џонатан "Милк" Вајт
Орао The Eagle Маркус Флавиус Акила
10 година 10 Years Џејк Билс
2012 Издана Haywire Арон
Завет The Vow Лио Колинс
На тајном задатку 21 Jump Street Грег Јенко
Чаробни Мајк Magic Mike Мајкл "Чаробни Мајк" Лејн
Нитро Циркус: филм Nitro Circus: The Movie Глуми себе
2013 Нежељена дејства Side Effects Мартин Тејлор
Џи Ај Џо: Одмазда G.I. Joe: Retaliation Конрад С. Хаусер / Дјук
Ово је крај This Is the End Глуми себе
Мисија: Бела кућа White House Down Џон Кејл
Дон Џон Don Jon Конор Вероу
2014 Лего The Lego Movie Супермен
Фокскечер Foxcatcher Марк Шулц
На тајном задатку: повратак на колеџ 22 Jump Street Грег Јенко
Књига живота The Book of Life Џоакин
2015 Јупитер у успону Jupiter Ascending Кејн
Чаробни Мајк ИксИксЕл Magic Mike XXL Чаробни Мајк
Подлих осам The Hateful Eight Џоди Домингри
2016 Аве, Цезаре! Hail, Caesar! Барт Гарни
2017 Лего Бетмен The Lego Batman Movie Супермен
Срећни Логан Logan Lucky Џими Логан
Кингсман: златни круг Kingsman: The Golden Circle Текила
2018 Стопалићи Smallfoot Миго
2019 Лего 2: Други део The Lego Movie 2: The Second Part Супермен

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Channing Tatum and Jenna Dewan-Tatum's Baby: It's a Girl!
  2. ^ Serbia, RTS, Radio televizija Srbije, Radio Television of. „Odmazda „Dži Aj Džo“ tima”. www.rts.rs. Приступљено 2019-05-07. 
  3. ^ Nast, Condé. „Channing Tatum Won the Lottery”. GQ (на језику: енглески). Приступљено 2019-05-14. 
  4. ^ „Channing Tatum's Sizzling Secret Stripper Past!”. Perez Hilton (на језику: енглески). 2009-08-11. Приступљено 2019-05-14. 
  5. ^ Sacks, Ethan. „Channing Tatum’s former stripper buds slam ‘Magic Mike’ star, claiming he used their experiences”. nydailynews.com. Приступљено 2019-05-14. 
  6. ^ „Channing Tatum's stripper past”. The Sydney Morning Herald (на језику: енглески). 2010-01-18. Приступљено 2019-05-14. 
  7. ^ Sacks, Ethan. „Channing Tatum’s former stripper buds slam ‘Magic Mike’ star, claiming he used their experiences”. nydailynews.com. Приступљено 2019-05-14. 
  8. ^ „Channing Tatum | Biography, Movie Highlights and Photos”. AllMovie (на језику: енглески). Приступљено 2019-05-14. 
  9. ^ „Channing Tatum - Actor”. MODELS.com. Приступљено 2019-05-14. 
  10. ^ INSIDER, Kim Renfro. „'She's the Man' is the greatest modern Shakespearean remake”. Business Insider. Приступљено 2019-05-14. 
  11. ^ Kroll, Katy; Kroll, Katy (2013-06-28). „Channing Tatum's 10 Best Roles”. Rolling Stone (на језику: енглески). Приступљено 2019-05-14. 
  12. ^ Ebert, Roger. „Dear John Movie Review & Film Summary (2010) | Roger Ebert”. www.rogerebert.com (на језику: енглески). Приступљено 2019-05-14. 
  13. ^ „Channing Tatum: 'I Know I'm Not the Best Actor'. PEOPLE.com (на језику: енглески). Приступљено 2019-05-14. 
  14. ^ McClintock, Pamela; McClintock, Pamela (2010-12-03). „Relativity inks deal with Channing Tatum”. Variety (на језику: енглески). Приступљено 2019-05-14. 
  15. ^ Jr, Mike Fleming; Jr, Mike Fleming (2011-04-29). „UPDATE: Hold Off On The Retirement Party! Steven Soderbergh Takes On New Pic Inspired by Channing Tatum's Stripper Days”. Deadline (на језику: енглески). Приступљено 2019-05-14. 
  16. ^ „Actor Channing Tatum is People magazine’s ‘sexiest man alive’ for 2012”. TheRecord.com (на језику: енглески). 2012-11-14. Приступљено 2019-05-14. 
  17. ^ Arbeiter, Michael (2012-01-30). „Rooney Mara Joins Channing Tatum, Jude Law in Steven Soderbergh's 'Side Effects'. Hollywood.com (на језику: енглески). Приступљено 2019-05-14. 
  18. ^ Finke, Nikki; Finke, Nikki (2012-05-30). „Big Problems Behind 'G.I. Joe 2's Big Delay”. Deadline (на језику: енглески). Приступљено 2019-05-14. 
  19. ^ „Channing Tatum in Talks to Star in 'White House Down'. The Hollywood Reporter (на језику: енглески). Приступљено 2019-05-14. 
  20. ^ Khatchatourian, Maane; Khatchatourian, Maane (2014-11-20). „Channing Tatum ‘Didn’t Understand Why’ Bennett Miller Wanted to Make ‘Foxcatcher. Variety (на језику: енглески). Приступљено 2019-05-14. 
  21. ^ „Channing Tatum to Play Gambit in X-Men Spinoff”. The Hollywood Reporter (на језику: енглески). Приступљено 2019-05-14. 
  22. ^ „Find Out the Gender of Channing Tatum and Jenna Dewan's Baby!”. Us Weekly (на језику: енглески). 2013-06-02. Приступљено 2019-05-14. 
  23. ^ „Who is Everly Tatum? Everything You Need to Know”. www.thefamouspeople.com (на језику: енглески). Приступљено 2019-05-14. 
  24. ^ „Channing Tatum and Jenna Dewan Split After Nearly 9 Years of Marriage”. PEOPLE.com (на језику: енглески). Приступљено 2019-05-14. 
  25. ^ „Čening Tejtum i Džena Devan: Zbog čega se razvodi omiljeni holivudski par?”. Gloria. Приступљено 2019-05-14. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]