Корисник:Vanja Lazin

С Википедије, слободне енциклопедије

VANJATekst prenela sa sajta „Pancevca” S. Krstonosic

Vanja Lazin, glumac

http://www.vanjalazin.com

Čarolija na pozorišnim daskama

Vanja Lazin je diplomirao glumu na Akademiji umetnosti Univerziteta „Braća Karić” u Beogradu. Ovaj umetnički zanat učio je kod Petra Kralja i Dejana Čavića. Do sada je bio angažovan u Dečjem lutkarskom pozorištu „Palčica” i Dečjem pozorištu „Džepni cirkus” u Beogradu, zatim u Narodnom pozorištu „Sterija” u Vršcu, kao i u „Ateljeu 212”. Na BK televiziji je od njenog osnivanja, izuzev pauza dok je studirao, bio u vojsci i radio u „Mobtelu”. Najpre je bio zaposlen u produkciji, a od 2001. godine radi u dečjem programu kao animator, i to veoma uspešno.

Pažnju mališana, čak i onih starijih, zadobio je dok je radio emisije „Globus autobus”, „Piši briši”, „Hugo”, a sada radi male televizijske priče „Vreme je za decu”. Druženje s najmlađima za njega je zadovoljstvo i izvor radosti.

Uz topao osmeh, Vanja Lazin kaže da će mu boravak na Akademiji ostati u uspomeni kao najlepši period u životu što se tiče rada i učenja, ali i zbog atmosfere koja je tamo vladala.

– Imao sam ružičaste naočare, mislio sam da je sve divno i da je to samo početak. Kasnije sam shvatio da će se od svega što se motalo po mojoj glavi ostvariti možda samo deset posto. Svaki predmet sam radio ne zato što to tako mora i treba, već zato što sam u tome uživao. Sve je bilo kao čarolija. Kada sam završio akademiju, počelo je suočavanje s onim što svako od nas mora sam da prođe. Nastupio je težak period, jer sve to što umem i znam ne mogu da primenim, a godine prolaze. Ipak, nadam se da ću uspeti da se izborim za svoje mesto – ističe optimistično mladi umetnik.

Govoreći o osobama koje su uticale na njegova umetnička saznanja i sazrevanje, ovaj mladi glumac kaže da su najveći trag na njega ostavili Sonja Savić i Dejan Čavić.

– Sa Sonjom sam radio i pre akademije, ali i u toku studiranja. Nesebično mi je prenosila svoje znanje, što nije slučaj s drugim kolegama. Većina njih nije toliko otvorena za mlade. Gde god sam radio, bilo je isto. Profesor Dejan Čavić, koji je moje kolege i mene učio glumi, tražio je da budemo tačni, jasni, glasni i da sve što radimo uradimo čestito. Kada sarađujem s drugim glumcima, tek onda shvatam koliko su me njih dvoje obogatili i dali mi nešto što smatram privilegijom – s ponosom kaže Lazin.

U najznačajnije događaje ubraja prvi profesionalni angažman, na drugoj godini fakulteta, kada je glumio u vršačkom pozorištu u tri predstave. Tokom 2005. godine imao je sjajnu šansu da upozna ljude sa svetske scene, što se u našoj zemlji ne dešava često. Snimao je dva filma za produkcijsku kuću „Film 87”, a najveći utisak na njega je ostavila saradnja s poznatim režiserom Oliverom Parkerom u filmu „Zatamnjenje”.

– Svaka audicija je prilika da glumac dobije angažman, pa je zbog toga kod mene prisutan preveliki stres. Želim da dam najbolje, a sve je improvizacija. Kada je čoveku do nečega veoma stalo, nema spontanosti, neophodne za improvizaciju. Na sreću, saradnja s Parkerom je bila divna, i na kastingu, a i kasnije kada sam dobio ulogu. On je sjajan. Mogao sam da vidim kako u svetskoj produkciji stvari funkcionišu, što je izuzetno lepo i značajno iskustvo – oduševljeno priča Lazin.

Trenutno igra u predstavi „Pođi tuda, neznano kuda” u pančevačkom Centru za kulturu, a tu je i angažman u Šekspirovom komadu „San letnje noći” pozorišne trupe „Puls teatar” iz Lazarevca, u režiji Zorana Lozančića.

Ovaj mladi dramski umetnik sada priprema i predstavu s kolegama iz Beograda i Pariza, kao rezultat saradnje Studentskog i Francuskog kulturnog centra. Po završetku rada i izvođenja tog pozorišnog komada planirano je da se ekipa preseli u Francusku, gde će nastupati na pozorišnim daskama širom te zemlje.

Zbog nekoliko poslova – na radiju, televiziji, u pozorištu i na filmu – slobodnog vremena ima malo. Tada je obično kod kuće jer, kako kaže, Pančevo je njegova oaza, gde se druži s porodicom i prijateljima.

J. Svirac

Споменице и захвалнице[уреди | уреди извор]

100 измена