Корисник:Zorana1998/песак

С Википедије, слободне енциклопедије

Блајндспот (енгл. Blindspot) је америчка телевизијска серија заснована на криминалистичкој драми која је осмишљена од стране Мартина Героа, у којој глуме Сaливан Стejплтон и Џејми Александер. Серија је премијерно приказана 21. септембра 2015 године. Године 2015, 9. октобра одржано је 9 наруџбина чиме је прва сезона имала укупно 22 епизоде, плус додатна епизода која је довела до 23 епизоде. Године 2018, НБС је обновио серију за четврту сезону која је премијерно приказана 12. октобра 2018 године.

Блајндспот
Слијепа тачка
Ориг. називБлајндспот
Жанркриминалистичка драма
акциони
трилер
мистерија
Форматтв серија
АуторМартин Геро
Продуцентска
кућа
Берланти
Производња
Квинова кућа
УлогеСаливан Стејплтон
Џејми Александер
Роб Браун
Ајдреј Еспарза
Ејшли Џонсон
Аквел Роуч
Маријан Џејн Баптист
Лук Мишел
Мишел Хард
Архи Пањаби
Енис Есмер
КомпозиторБлејк Нили
Шери Чанг (сезона 3)
Земља САД
ЛокацијаЊујорк
Језикенглески
Број сезона4
Број епизода89 (списак)
Време трајања42-43 мин.
Продукција
Извршни продуцентСарах Шетр
Мартин Геро
Марк Пелингтон (сезоне 1-2)
Грег Берланти
Маркос Сијега (сезоне 1-2)
ПродуцентХовард Грифит (сезоне 1-2)
Харвеј Валдмен (сезоне 1-2)
Ријан Линденберг (сезона 3)
Ријан Џонсон (сезона 3)
Петер Лалајанис (сезона 3)
Чад Маки
Директор
фотографије
Мартин Алгријен
Давид Џонсон
СниматељКамера за једну употребу
ПродукцијаHБС
ДистрибуцијаВарнер Брос
Телевизијска дистрибуција
Емитовање
ЕмитерHБС
Формат слике1080i (HDTV)
Формат тонастерео
Прво
приказано на
HБС
Премијерно
приказивање
21. септембар 2015. — 31.Maj 2019.
[www.hbo.rs Званични веб-сајт]

Тема[уреди | уреди извор]

Блајндспот се фокусира на мистериозну тетовирану жену, која је пронађена гола у путној торби на Тајмс Скверу од стране ФБИ - а без сјећања на своју прошлост или идентитет. Открили су да њене тетоваже садрже трагове злочина које ће морати да ријеше.

Сезоне Епизоде Првобитно емитовање
Прво емитовање Последње емитовање
1 23 21.септембар 2015 23.мај 2016
2 22 14.септембар 2016 17.мај 2017
3 22 27.октобар 2017 18.мај 2018
4 22 12.октобар 2018 31.мај 2019

Именовање[уреди | уреди извор]

Главни дио[уреди | уреди извор]

  • Саливан Стејплтон (енгл. Sullivan Stapleton) као Кaрт Велер, специјални агент ФБИ - а на теренској дужности у Њујорку. У првој сезони, као шеф ФБИ групе за критичне инциденте позван је у истрагу о Џeјн, када је његово име пронађено мистериозно тетовирано на њеном тијелу. Он долази да препозна Џејн као своју пријатељицу из дјетињства. Тејлор Шав постао је веома заштитнички настројен у складу са тим што се никада није опоравио од бола и кривице коју је пропатио од њеног нестанка. У завршници једне сезоне је откривено да је он промовисан у шефа огранка ФБИ - а у Њујорку након нестанка Мејфарса, с тим да је то био циљ прве фазе завјере иза Џејниних тетоважа, јер су истраге тетовирања елиминисале мање етичке потенцијалне кандидате. У трећој сезони, он и Џејн се вјенчавају.
  • Џејми Александер (енгл. Jaimie Alexander) као Реми, ''Џејн Дај'' Бригс (рођена Алиса Кругер) , неидентификована жена, пронађена гола, у амнезији у Тајмс Скверу, који је чуван под ФБИ протекцијом, док истрага улази у њен идентитет. Упркос намјерним сјећањима, Џејн је повремено имала повратке у сцене из њеног прошлог живота и задржала је широк низ борбених и говорних вјештина. Сумњало се да је она бивши адмирал, чији је идентитет класификован у складу са ангажманом у специјалним операцијама. Базирано на породичном ожиљку на позадини њеног врата и ДНК теста, за Џејн се вјеровало да је Тејлор Шав. Карт Велеров комшија и пријатељ из дјетињства, који је нестао прије 25 година и проглашен мртвим, али прави Тејлор Шав је био проглашен мртвим када јој је агент Велеров отац признао убитство на самртној постељи. Карт је накнадно нашао Тејлорове посмртне остатке у старом логоришту у којем су боравили као дјеца. Резултати ДНК теста су били измјењени по протоколу случаја Тејлора Шава. Касније је откривено да је Џејн рођена као Алиса Кругер у Јужној Африци, као сироче, обучена као војничко дијете по режиму апартхејда. Шепард ју је на крају присвојио и одгојио као кћер. У трећој сезони она се удаје за Велера. На крају сезоне, она се враћа својој претходној личности, као Реми, као резултат жељених ефеката из ЗИП-а дроге која је првобитно обрисала њена сјећања. Током прве половине четврте сезоне, она као Реми почиње потајно радити против свог тима у покушају да ослободи Шепарда и обнови Сандсторм, али је убрзо откривена и након успјешног експерименталног третмана, Џејн коначно оставља своју прошлост иза себе, склапа мир са Ремијем, враћа све своје успомене и убија Шепарда.
  • Роб Браун (енгл. Rob Brown) као Едгар Рид, специјални агент ФБИ - а и члан Картовог тима, који сумња у Џејнину укљученост у тим и изражава скептицизам према Картовој спремности да тако брзо прати информације из Џејниних тетоважа. Он је заљубљен у Картову сестру Сарах, али је раскинуо са њом на Картов захтјев, зато што се Рид бојао за сигурност Сарах, накох што је једна од група иза Џејниних тетоважа запријетила Сарах када је Рид покушао истражити Џејнинну околину. У трећој сезони, он постаје шеф теренскe службе у Њујорку, након што Џејн и Велер напусте Њујорк и ангажују се за Меган Бутани, истраживачког новинара. Касније су раскинули. Он такође има и романтична осјећања према Запати.
  • Ајдреј Еспарза (енгл. Audrey Esparza) као Наташа, ''Таша'' Запата, специјални агент ФБИ-а и члан Картовог тима, раније полицајка НИПД-а у 96. округу пет година. Тајно, она има зависност од коцкања, проузроковану кривицом од смрти свог партнера. Док је са НИПД - ом, налази се у озбиљном дугу и крије се од својих сарадника. Такође је показала да има осјећања према Риду. У трећој сезони, напушта ФБИ и придружује се ЦИА-и. На крају сезоне она је наизглед укинута из ЦИА-е и одлази радити за Блејка Крафорда као унапређивача, али након Блејкове смрти, у четвртој сезони, она ради за свог насљедника Мејдлајн Бурка. Средином сезоне, откривено је да је радила дубоко праћење у ЦИА - и сво вријеме под директором Џејк Кејтоном.
  • Ејшли Џонсон (енгл. Ashley Johnson) као Патерсон, специјални агент ФБИ - а и шефица одјела за форензичку знаност ФБИ - а, задужена за проучавање и идентификацију Џејниних тетоважа. У трећој сезони, она одлази из ФБИ - а да ради у технолошкој индустрији, али се враћа да помогне у ријешавању Џејниних тетоважа. Касније у сезони, откривено је да је Патерсон кћер Била Нија и да је узела презиме њене мајке.
  • Аквели Роуч (енгл. Ukweli Roach) као Роберт Борден (сезоне 1 и 2, понављајућа сезона 3, сезона 4) , ФБИ психијатар који помаже Џејни у разумијевању и враћању њених прошлих сјећања. Касније се открива да је то Нигел Тортон, бивши доктор и кртица за Сандсторм у ФБИ. Након што га је ФБИ заробио, очигледно се убија како би избјегао хапшење. У трећој сезони, међутим , откривено је да је лажирао своју смрт, а касније га је ЦИА пронашла и регрутовала као имовину. Касније га шаљу у затвор, након што се Запата одрекне договора са ЦИА - ом као правде за издавање Патерсона. У сезони 4, Џејн га посјећује и помаже му да коначно прихвати свој живот и особности Ремија и Алисе као дјела себе.
    • Маријан Џoн - Баптист (енгл. Marianne Jean-Baptiste) као Бетхани Мејнфар (сезона 1, гостујућа сезона 2) , помоћник директора задуженог за теренске дужности ФБИ-а у Њујорку. Мејнфар је директно задужен за Карта и његов тим, за кога Мејнфар дјелује као савезник и ментор. Она је некада била веза ФБИ-а за операцију Дејилајт, програм који је користио нелегално прикупљање информација и представио их као лажне информаторе ; наговјештава да Џејнине тетоваже имају неке везе са Деилајтом. Након што је Мејнфар оптужен за убитсво због доказа да је Џејн манипулисала са садњом, смртно је упуцана од стране Оскара, као што је открила Џејн у сигурној кући, коју је користила завјера.
    • Архана ''Архи'' Пањаби (енгл. Archie Panjabi) као Нас Камал (сезона 2, гостујућа сезона 3) , шеф дивизије Зеро, тајно одјељење НСА. Она је истраживала Сандсторм годинама, и формирала заједничку НСА - ФБИ радну групу са Велеровим тимом и Џејн да покушају да се продру у Сандсторм. Да би заштитила тим од савезне истраге, она даје оставку, преузимајући одговорност за све неуспјехе радне групе. Она проводи вријеме радећи хонорарно. Прије него што успије искористити случај тетовирања како би стекла моћан рачунарски вирус, тргује за НСА у замјену за повратак свог посла.
    • Лук Мишел (енгл. Luke Mitchell) као Роман Бригс (рођен Иан Кругер), (сезоне 2 и 3, понављајућа сезона 4) , Џејнин брат и члан Сандсторма. Џејн је обрисала памћење ЗИП-ом (иста дрога која је обрисала њена сјећања), након што се окренуо против Шепарда, неко вријеме је остао у затвору ФБИ-а. Након што је повратио своја сјећања, укључујући и ону о Џејн, брише успомене, окреће се против ње и придружује се Шепарду током напада на ФБИ - јеву канцеларију у Њујорку. У трећој сезони, осмислио је комплексну шему да се освети Џејн која укључује покривање новим биолуминисцентним тетоважама. На крају сезоне, убио га је Блејк Крафорд, и умире у Џејниним рукама. У сезони 4 појављује се као резултат халуцирања Џејн/Реми ЗИП тровања.
    • Мишел Хурд (енгл. Michelle Hurd) као Елен ''Шефард'' Бригс (сезона 2, гостујућа сезона 3 и 4) , мајка која је усвојила Џејн и Романа и вођа терористичке групе Сандсторма. Била је генерал са агенцијом са смањење одбрамбене опасности и манипулисала је Велеровим животом од када је био тинејџер. Она је ухваћена на крају друге сезоне. Након што су Џејн и Велер покварили њене планове, заточени су у ЦИА локацији на којој се проводи непризната црна операција или црни пројекат, док се Џејн вратила својој особи Реми, на слободу у сезони 4. Она је касније убијена од стране Џејн, након што је она касније коначно превазишла менталне ефекте ЗИП-а.
    • Енис Есмер (енгл. Ennis Esmer) као Рич Дотком (право име Горд Енвер) , (сезона 4, понављајуће сезоне 1 и 3) , бивши компјутерски програмер претворен у лорда интернет криминала. Ексцентрично и манично, Рич често исцртава Велеров тим у сложеним, замршеним плановима, како би постигао своје циљеве. У трећој сезони, он почиње да ради са ФБИ - ом као дио договора за његове прошле злочине.

Улоге које се понављају[уреди | уреди извор]

  • Џони Витворт (енгл. Johnny Whitworth as Markos) као Маркос (сезона 1) , је тајанствени човјек који је повезан са Џејнином прошлошћу. Убијен је од стране непознатог снајперисте - касније откривеног да је Оскар у Џејниној сигурној кући. Касније је откривено да је био члан Сандсторма, али је постао разочаран њиховим третманом о Џејн.
  • Џордана Спиро (енгл. Jordana Spiro) као Сарах Велер (сезона 1) , Картова сестра. Сарах покушава да излијечи Картову дуготрајну, емоционалну трауму од Тејлор - Шавовог нестанка, као и да поправи прекинут однос између Карта и њиховог неизљечиво болесног оца. Била је заљубљена у Картовог сарадника и пријатеља, Едгара Рида, док није раскинуо са њом да би заштитио њу и њеног сина.
  • Логан Шилер Смит (енгл. Logan Schuyler Smith) као Сојeр (сезона 1) , Сарахин син и Картов сестрић.
  • Мишел Гастон (енгл. Michael Gaston) као Томас ''Том'' Картер (сезона 1) , замјеник директора ЦИА-е, који је повезан са Меинфаром у тајној операцији Деилајт. Јако је заинтересован за Џејн због забринутости да би њене тетоваже могле открити постојање Деилајта. Убио га је Оскар док је покушавао испитати Џејн.
  • Џо Диникол (енгл. Joe Dinicol) као Дејвид Вагнер (сезоне 1 и 3) , Патерсонов момак. Патерсон је раскинула с њим, након што је јој је приговорено због дијељења тетоважа са Дејвидом. Убио га је руски агент за истраживање тајног шпијунског прстена, али се поново појавио у Патерсоном комном сну у трећој сезони. Његов лик је настао по узору на Дејвида Квонга, који ради као загонетни консултант за представу.
  • Џеј О. Сандерс (енгл. Jay O.Sanders) као Бил Велер (сезона 1) , Картов и Сарахин отац, који је оптужен за отмицу и убитство Тејлора Шава зато што је лагао о свом алибију, што је резултовало уништењем његовог живота, брака и краја његове везе са његовим сином. Он је терминално болестан од рака плућа. Касније, он признаје да је покушао самоубитсво у ноћи када је Тејлор нестао, и најзад је стекао Картово повјерење. Међутим, на самртној постељи, потврђује да је истински убио Тејлора Шава, иако његове ријечи указују да је то било случајно.
  • Франсоа Арнауд (енгл. Francois Arnaud) као Оскар (сезона 1) , мистериозни човјек повезан са Џејнином прошлошћу. Дјелимичне сцене откриле су да је Оскар Џејнин бивши момак, и да су планирали да се вјенчају, али Џејн је прекинула вјеридбу. Иако је изгледао као Џејнин савезник против неких од радикалних елемената Сандсторма, терористичке организације која јој је дала тетоваже, касније је откривено да ју је лагао о њеном прошлом идентитeту као Тејлор Шав, а наизглед безопасни тестови су заправо били дио комплексне шеме да би се Мејфар уклопио у убитсво и корупцију. Када покуша да убризга Џејн новом дозом дроге да би поново избрисао њено сјећање, Џејн покушава да га ухапси, али га случајно убоде у срце косом, док су се борили у запаљеном склоништу.
  • Лој Дајмонд Филип (енгл. Lou Diamond Phillips) као Саул Гереро (сезона 1) , озлоглашени вођа банде и број 2 на листи од 10 најтраженијих бјегунаца ФБИ - а, који је повезан са операцијом Дејлајт, служећи као званични извор информација које је Мејнфар добио од програма. Убијен је наређењем од Тома Картера док је био у затвору.
  • Чриест Кели Дан (енгл. Trieste Kelly Dunn) као Алисон Најт, бивши агент ФБИ - а, сада Амерички маршал ФБИ везе. Она је Картова бивша дјевојка, која је покушала да поново започне њихову везу. Она и Карт имају кћерку, Бетхани.
  • Џон Ходгман (енгл. John Hodgman) као Џонс Фишер (сезона 1) , главни инспектор у ФБИ канцеларији за професионалну одговорност који је манипулисао да замијени Мејнфар. Касније је био изложен као Руски агент, и убила га је Џејн док је покушавао да је замијени као шпијуна на његовом мјесту.
  • Џос Дин (енгл. Josh Dean) као Бостон Арлис Краб, умјетнички рестауратор који је Рич Доткомов партнер у криминалу.
  • Сарита Чајдхари (енгл. Sarita Choudhury) као Софија Варма (сезона 1) , замјеница политичког директора Бијеле куће, која је била повезана са Мејнфаром за операцију Дејлајт, и била је Мејнфорова дјевојка. Пријављено је да се убила, дубоко утичући на Мејнфар. Касније је откривено да је лажирала своју смрт и наводно се скривала да би побјегла од непознатих прогонитеља, иако је она заиста била дио завјере иза Џејниних тетоважа и учествовала у каснијој Оскаровој завјери да оптужи Мејнфара за убитство.
  • Ејша Дејвис (енгл. Eisa Davis) као Дона Холаран / Александра Харисон (сезона 1) , очигледно је продавачица која постаје романтично везана за Мејнфара. Избодена је до смрти у хотелској соби као упозорење Мејнфару да се клони Картерове смрти. Истрага која слиједи, укључује Мејнфара као убицу. Према доказима, Оскар је изманипулисао са Џејн о садњи у канцеларији Мејнфара, и одаје Александру као осрамоћену приватну истражитељицу која је под контролом савезне истраге.
  • Арон Абрамс (енгл. Aaron Abrams) као Матив Вајц, амбициозни помоћник Америчког адвоката који потајно истражује корупцију ФБИ - а и посебно циља на Мејнфара на основу лошег понашања са невољном упетљаношћу Запате. Касније постаје конгресмен, и у четвртој сезони именован је за насљедника Елеанора Хирста као директора ФБИ - а.
  • Џонантан Патрик Мор (енгл. Jonathan Patrick Moore) као Оливер Кајнд (сезона 2) , стручњак за очување воде који се спријатељио са Џејн.
  • Дилан Бејкр (енгл. Dylan Baker) као Сам Пелингтон (сезоне 1 и 3) , директор ФБИ - а. Убио га је Шепард током Сандсторм напада на ФБИ у сезони 2, али се поново појавио у Патерсоновом сну у трећој сезони.
  • Чад Донела (енгл. Chad Donella) као Џејк Кејтон (сезона 2) , замјеник директора ЦИА - е који је наслиједио Том Картер након његове смрти. Мучио је Џејн за информације након што ју је ФБИ пребацио ЦИА - и. Повремено прелази стазе са Велеровим тимом током прикривених мисија, током којих постаје све суосјећајнији према њиховом дневном реду након што му помогну да спасе своју кћер. У трећој сезони постаје Запатин претпостављени када се придружи ЦИА - и. Остављен је у коми на животну потпору након напада у четвртој сезони, што такође открива да је био Запатин руководилац током тајног задатка што је значило да је очигледно отпуштена из ЦИА - е.
  • Ли Јун Ли (енгл. Li Jun Li) као Карен Сан (сезона 2) , жена психијатар кога је Нас Камал довела да процјени Романову психу. Након Борденове изложености као шпијуна Сандсторма, она је неко вријеме преузела улогу психијатријског савјетника за Велеров тим.
  • Мери Стјуарт Мастерсон (енгл. Mary Stuart Masterson) као Еленр Хрст (сезоне 2 и 4) , директор ФБИ - а и Пелингтонов насљедник. Иако је на почетку формирала пријатељство са Џејн, Велером и тимом и помогла да се Сандсторм расклопи на крају сезоне 2, на крају је откривена да је корумпирана у сезони 3 након што је убила колегу Стјуарта да прикрије своје везе са корумпираним пословним утицајним лицем Ханк Крафордом, и убијена је .
  • Џордан Џонсон - Хајнд (енгл. Jordan Johnson - Hinds) као Стјуарт (сезоне 3 и 4) , млади, паметни, технички агент који замјењује Патерсона након одласка из ФБИ - а између друге и треће сезоне. Он остаје у екипи након повратка у трећој сезони, али убрзо након тога, убио га је директор Елеанор Хирст након што је несвјесно открио везу између ње и једне од Џејниних нових тетоважа.

Емитовање[уреди | уреди извор]

У Аустралији, серију је преузео Севен Нетворк (енгл. Seven Network) , а програм је премијерно приказан 28. октобра 2015 године . У Канади је ЦТВ стекао права емитовања за серију. У Великој Британији, серија Блајндспот је премијерно приказана на Скај Ливинг - у 24.новембра 2015 године.

Реакције[уреди | уреди извор]

Оцјене[уреди | уреди извор]


Сезоне Термини (ЕТ) Епизоде Прво емитовање Последње емитовање ТВ сезоне Ранг Просјечни гледаоци

(Милиони)

Датум Гледаоци

(Милиони)

Датум Гледаоци

(Милиони)

1 Понедјељак 10:00 пм 23 Септембар 21,2015 10.61 Мај 23,2016 5.85 2015-16 28 10.80
2 Сриједа 8:00 пм 22 14.септембар 2016 7.10 17.мај 2917 4.28 2016-17 51 7.15
3 Петак 8:00 пм 22 27.октобар 2017 4.13 18.мај 2018 2.98 2017-18 95 5.16
4 ТБА 12.октобар 2018 2.95 ТБА ТБД 2018-19 ТБД ТБД

Критични одговор[уреди | уреди извор]

Блајндспот је добио позитивне критике критичара. На Ротен Томејтоуз - у (енгл. Rotten Tomatoes) серија има рејтинг од 68% , на основу 59 критика, са просјечним оцјенама 6.3 од 10. Критички консензус сајта гласи : ''Блајндспот је уздигнут интригантном мистеријом и довољно снажном акцијом да се већина гледалаца покрене у неопходну суспензију невјеровања. Када је у питању Метакритик, серија има резултат 65 од 100 на основу 32 критике, што указује на ''генерално повољне критике.''

Кућни медији[уреди | уреди извор]

Прва сезона Блајндспота објављена је на ДВД - ију и Блу - реју другог августа 2016 године у регији 1. Садржи свих 23 епизоде, као и седам играних филмова иза кулиса, тетовиране трагове, 19 избрисаних сцена, 2015 Комик - Кон Панел, Баунд и Гаг Рил, и ''Пајлет'' Аудио коментар.

Референце[уреди | уреди извор]

[1] [2][3][4][5][6][7][8][9][10][11][12][13][14][15][16][17]

[18][19][20][21][22][23][24][25][26][27][28][29][30][31][32]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

  1. ^ Collins, Scott. „NBC picks up dramas 'Heartbreaker,' 'Chicago Med,' 'Blindspot'. latimes.com. Приступљено 2019-05-16. 
  2. ^ Andreeva, Nellie; Andreeva, Nellie (2015-10-09). „‘Blindspot’ Gets Full-Season Order By NBC”. Deadline (на језику: енглески). Приступљено 2019-05-16. 
  3. ^ Porter, Rick (2015-11-04). „NBC adds episodes to ‘SVU,’ ‘Blindspot’ and ‘Chicago Fire’ and ‘PD. TV By The Numbers (на језику: енглески). Приступљено 2019-05-16. 
  4. ^ Otterson, Joe; Otterson, Joe (2018-05-10). „‘Blindspot’ Renewed for Season 4 at NBC”. Variety (на језику: енглески). Приступљено 2019-05-16. 
  5. ^ Mitovich, Michael Ausiello,Matt Webb; Ausiello, Michael; Mitovich, Matt Webb (2018-06-19). „NBC Fall Premiere Dates: This Is Us, #OneChicago, XL Good Place and More”. TVLine (на језику: енглески). Приступљено 2019-05-16. 
  6. ^ Iannucci, Rebecca; Iannucci, Rebecca (2019-05-10). „Blindspot Renewed for (Final) Season 5”. TVLine (на језику: енглески). Приступљено 2019-05-16. 
  7. ^ Andreeva, Nellie; Andreeva, Nellie (2015-05-01). „NBC Picks Up Dramas ‘Blindspot’, ‘Chicago Med’ & ‘Heartbreaker’ To Series”. Deadline (на језику: енглески). Приступљено 2019-05-16. 
  8. ^ „Warner Bros. Television Announces Full Comic-Con 2015 Line-Up!”. ComingSoon.net (на језику: енглески). 2015-06-10. Приступљено 2019-05-16. 
  9. ^ „Shows A-Z - blindspot on nbc | TheFutonCritic.com”. thefutoncritic.com. Приступљено 2019-05-16. 
  10. ^ Schwartz, Ryan; Schwartz, Ryan (2019-04-26). „Blindspot Pulled From NBC Schedule With Renewal Status Still TBA”. TVLine (на језику: енглески). Приступљено 2019-05-16. 
  11. ^ Alston, Joshua. „Blindspot turns around a disastrous episode with a twisty final act”. TV Club (на језику: енглески). Приступљено 2019-05-16. 
  12. ^ Petski, Denise; Petski, Denise (2015-07-29). „Michael Gaston Joins NBC’s New Drama Series ‘Blindspot. Deadline (на језику: енглески). Приступљено 2019-05-16. 
  13. ^ „'Blindspot': How Patterson Appeared in an Actual 'New York Times' Crossword Puzzle”. www.yahoo.com (на језику: енглески). Приступљено 2019-05-16. 
  14. ^ Prudom, Laura; Prudom, Laura (2015-11-24). „‘Blindspot’ Boss on How Jane’s Shocking Reveal Changes ‘Her Entire Worldview. Variety (на језику: енглески). Приступљено 2019-05-16. 
  15. ^ Petski, Denise; Petski, Denise (2016-09-15). „‘Bosch’ Casts Christopher Backus; ‘Blindspot’ Adds Jonathan Patrick Moore”. Deadline (на језику: енглески). Приступљено 2019-05-16. 
  16. ^ „Fashion cut-up will have you in stitches”. www.dailytelegraph.com.au (на језику: енглески). 2015-09-05. Приступљено 2019-05-16. 
  17. ^ „Airdate: Blindspot”. TV Tonight (на језику: енглески). 2015-10-18. Приступљено 2019-05-16. 
  18. ^ Brioux, Bill (2015-06-08). „Canadian networks unveil fall lineups”. The Hamilton Spectator (на језику: енглески). ISSN 1189-9417. Приступљено 2019-05-16. 
  19. ^ „Sky Living Sets UK Premiere Date For 'Blindspot'. TVWise (на језику: енглески). 2015-11-09. Приступљено 2019-05-16. 
  20. ^ „Monday Final Ratings: ‘The Big Bang Theory’ Adjusted Up; ‘Significant Mother’, ‘Life in Pieces’ & ‘Penn & Teller’ Adjusted Down”. TV By The Numbers (на језику: енглески). 2015-09-22. Приступљено 2019-05-16. 
  21. ^ Porter, Rick (2016-05-24). „Monday final ratings: ‘Bachelorette’ premiere, all others hold”. TV By The Numbers (на језику: енглески). Приступљено 2019-05-16. 
  22. ^ Moraes, Lisa de; Moraes, Lisa de (2016-05-26). „Full 2015-16 TV Season Series Rankings: ‘Blindspot’, ‘Life In Pieces’ & ‘Quantico’ Lead Newcomers”. Deadline (на језику: енглески). Приступљено 2019-05-16. 
  23. ^ Porter, Rick (2016-09-15). „Wednesday final ratings: ‘America’s Got Talent,’ ‘Big Brother’ adjust up, ‘Blindspot’ adjusts down”. TV By The Numbers (на језику: енглески). Приступљено 2019-05-16. 
  24. ^ Porter, Rick (2017-05-18). „‘Empire,’ ‘Blindspot’ finale adjust up: Wednesday final ratings”. TV By The Numbers (на језику: енглески). Приступљено 2019-05-16. 
  25. ^ Moraes, Lisa de; Moraes, Lisa de (2017-05-26). „Final 2016-17 TV Rankings: ‘Sunday Night Football’ Winning Streak Continues”. Deadline (на језику: енглески). Приступљено 2019-05-16. 
  26. ^ Porter, Rick (2017-10-30). „‘MacGyver,’ ‘Jane the Virgin’ and World Series adjust up: Friday final ratings”. TV By The Numbers (на језику: енглески). Приступљено 2019-05-16. 
  27. ^ Porter, Rick (2018-05-21). „‘Blindspot,’ ’20/20,’ ‘Life Sentence,’ ‘Harry & Meghan’ special all adjust down: Friday final ratings”. TV By The Numbers (на језику: енглески). Приступљено 2019-05-16. 
  28. ^ Hipes, Lisa de Moraes,Patrick; Moraes, Lisa de; Hipes, Patrick (2018-05-23). „2017-18 TV Series Ratings Rankings: NFL Football, ‘Big Bang’ Top Charts”. Deadline (на језику: енглески). Приступљено 2019-05-16. 
  29. ^ Welch, Alex (2018-10-15). „‘Speechless’ and ‘Dateline’ adjust down: Friday final ratings”. TV By The Numbers (на језику: енглески). Приступљено 2019-05-16. 
  30. ^ Blindspot: Season 1 (на језику: енглески), Приступљено 2019-05-16 
  31. ^ „Blindspot.Season 1 (2015)”. Metacritic. Приступљено 16. 05. 2019. 
  32. ^ „Blindspot DVD news: Press Release for The Complete 1st Season | TVShowsOnDVD.com”. web.archive.org. 2016-05-16. Приступљено 2019-05-16.