Корк (округ)

С Википедије, слободне енциклопедије
Корк
County Cork / Contae Chorcaí
Положај
ПокрајинаМанстер
Админ. центарКорк
Површина7.499 km2
Становништво2011.
 — број ст.518.128
(399.216 без г Корка)
 — густина ст.69,1 ст./km2
Регистарске таблицеC
Званични веб-сајт Измените ово на Википодацима

Округ Корк (енгл. County Cork, ир. Contae Chorcaí) је један од 32 историјска округа на острву Ирској, смештен у његовом југозападном делу, у покрајини Манстер.

Данас је округ Корк један од 26 званичних округа Републике Ирске, као основних управних јединица у држави. Седиште округа је истоимени град Корк, који је управно издвојен из округа, али и даље врши улога окружног седишта.

Положај и границе округа[уреди | уреди извор]

Округ Корк се налази у југозападном делу ирског острва и Републике Ирске и граничи се са:

Природни услови[уреди | уреди извор]

Корк је по пространству највећи од свих ирских округа - заузима 1. место међу 32 округа.

Рељеф: Највећу део округа Корк је заталасано подручје надморске висине 100-250 м. Планинска подручја постоје на крајњем западу (планине Слив Мискиш и Белиора) и крајњем североистоку округа (планина Шеји са највишим врхом округа, Нокбој - 706 м .н.в.). На југу, дуж атлантске обале, постоји низ мањих равница, које су често мочварне.

Клима Клима у округу Корк је умерено континентална са изразитим утицајем Атлантика и Голфске струје. Стога град одликује блага и веома променљива клима.

Воде: Округ Корк је богат водама. Округ има дугу обалу ка Атлантику на југу и југозападу, а она је посебно сликовита дуж Коршког залива. Од окружних река познате су: Ли, Бендон и Блеквотер. У округу постоји и низ језера, али су сва она мала и без већег значаја за државу.

Становништво[уреди | уреди извор]

Град Корк, седиште округа

По подацима са Пописа 2011. године на подручју округа Корк живело је преко 500 хиљада становника, већином етничких Ираца. Ово је за 60% мање него на Попису 1841. године, пре Ирске глади и великог исељавања Ираца у Америку. Међутим, последње три деценије број становника округа расте по стопи од приближно 1% годишње.

Густина насељености - Округ Корк има густину насељености од близу 70 ст./км², што је за нешто више од државног просека (око 60 ст./км²). Јужни део округа је боље насељен него северни.

Језик: Сасвим мали део окружног становништва насељава тзв. Подручја ирског језика (југозападни део округа), где је једино ирски језик у званичној употреби. У остатку округа се равноправно користе енглески и ирски језик.

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]