Коста Брава

С Википедије, слободне енциклопедије
Љорет де Мар, највеће туристичко место на Коста Брави

Коста Брава (Дивља обала) каталонски и шпански: Costa Brava је обалски регион у североисточној Каталонији, Шпанија, у провинцији Ђирона. Costa на каталанском и шпанском језику значи 'обала', а Brava значи 'сурова' или 'дивља'. Коста Брава се пружа од Бланеса, 60km североисточно од Барселоне до француске границе.

Педесетих година 20. века шпанска влада под Франком је закључила да је Коста Брава погодна за развој као дестинација за одмор, поготову за пакет аранжмане за туристе из северне Европе, а нарочито из Уједињеног Краљевства. Спој врло добре климе лети и изванредних плажа искоришћени су за изградњу великог броја хотела и апартмана у приморским местима као што су Бланес, Тоса де Мар, Љорет де Мар и Л'Естартит. Туризам је брзо заменио риболов као најважнија привредна грана у региону.

Кадакес, рај за уметнике

Док је део обале Коста Браве постао развијена туристичка дестинација, остали делови су задржали традиционалнији изглед и постали су „скривени драгуљ“ за посетиоце који желе нешто више сем сунца, песка и сангрије. Мали градови као Кадакес (близу француске обале, у подножју Пиринеја) привлачили су туристе као што су били Салвадор Дали и Пабло Пикасо а и данас су у моди. На обали између Росеса и Тоса де Мара има много малих обалских градића као што су Pals, Begur, Tamariu, Llafranc, Aigua Blava, Fornells, Calella de Palafrugell, Palamós и Sant Feliu de Guixols.

Заштита животне средине[уреди | уреди извор]

Градови на Коста Брави су 1998. потписали повељу (Carta de Tossa) која има за циљ да упоредо с туризмом развија заштиту животне средине. То подразумева заштиту великог броја природних станишта и микроклиматских места. Illes Medes (острво Медес) близу обале код Л'Естарита је први шпански морски природни резерват који обезбеђује дом за разне врсте риба и морску флору. Оближњи резерват дивљих птица у мочварама L'Emporda такође штити станиште од потенцијалних пустошења.

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]