Коцка (игра)

С Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Коцка

Коцка у контексту игара је реквизит који је обично коцка обележена бројевима од 1 до 6. Бацањем се окрене на једну страну, а као вредност бацања узима се број који се налази на страници при врху. Збир бројева на супротним странама коцке увек је 7. То значи да ако је на горњој страни коцке број 1, онда је на супротној број 6. Насупрот броју 2 је број 5, а насупрот броју 3 је број 4.

Понекад се користе остала геометријска тела са другачијим бројем страница (на пример тетраедра, икосаедар, додекаедар), као што је то случај у игри "Тамнице и змајеви“. У енглеском језику коцка као геометријско тело и играћа коцка нису хомоними, као што је то случај у српском, већ се за геометријско тело користи реч cube , а за играћу коцку реч dice.

Прецизне коцкице[уреди | уреди извор]

Paschier Joostens, De Alea, 1642

Прецизне коцкице је назив за коцкице које су врло прецизно израђене, с једнако тешким странама. Најчешће се користе у казину, а обележене су серијским бројевима како би се онемогућило варање и замењивање коцкица.

За разлику од коцкица за казино које су нешто веће и имају оштро одрезане ивице, у бекемону се користе релативно малене прецизне коцкице које имају заобљене ивице (такође израђене са врло великом прецизношћу), како би се побољшала њихова ротација те смањило оштећење играће површине.

Коцка за дуплање[уреди | уреди извор]

Коцка за дуплање

Коцка за дуплање је коцка која на својих 6 страна има потенције броја 2 - 2, 4, 8, 16, 32, 64. Уведена је у бекемон 20-их година 20. века.

Види још[уреди | уреди извор]