Кочијаш (сазвежђе)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Кочијаш
Карта сазвежђа Кочијаш
кликните за већу слику
Латинско име Auriga
Генитив Aurigae
Скраћеница Aur
Симболизује Хефеста или Миртила
Ректасцензија 6 h
Деклинација +40 °
Површина 657 кв. степени
(Ранг: 21)
Број звезда
сјајнијих од m = 3
4
Најсјајнија звезда Капела (алфа Кочијаша)
(привидна величина 0,08)
Метеорски ројеви
Суседна
сазвежђа
Видљиво у распону +90° и −40°
У најбољем положају за посматрање у 21:00 је у фебруару (крај) и марту (почетак)
.
уреди

Кочијаш (лат. Auriga) је једно од 88 савремених и 48 оригиналних Птоломејевих сазвежђа. Према грчкој митологији, представља Хефеста — бога ватре и изумитеља кочија; или Миртила — сина бога Хермеса и кочијаша краља Еномаја.

Звезде[уреди]

Капела (на латинском козица) је 6. најсјајнија звезда на небу а 3. најсјајнија на северној хемисфери, магнитуде 0,08. Капела је заправо систем од 4 звезде организоване у два пара. Један пар чине 2 џина G класе, а други пар су црвени патуљци.

Бета Кочијаша (Менкалинан, „раме кочијаша“) је систем који чине три звезде — два бела субџина А класе и црвени патуљак. Магнитуда бете Кочијаша је 1,9.

Тета Кочијаша је бинарни систем магнитуде 2,62 у коме је примарна компонента патуљак А класе са главног низа ХР дијаграма а пратилац жути патуљак G класе такође са главног низа. Овај систем има оптичког пратиоца 11. магнитуде.

Јота Кочијаша (Ал Каб или Кабдилинан, „чланак кочијаша“) је светли наранџасти џин К класе, око 512 светлосних година удаљен од Сунца.

Објекти дубоког неба[уреди]

У Кочијашу се налазе 3 Месјеова објекта (расејана звездана јата М36, М37 и М38) и две емисионе маглине (IC 405 и IC 410).

Извори[уреди]

Спољашње везе[уреди]