Пређи на садржај

Кошаркашка лопта

С Википедије, слободне енциклопедије
Уобичајена кошаркашка лопта

Кошаркашка лопта је лопта за играње кошарке. Спољашња површина лопте је направљена од природне или вештачке коже а може бити и од гуме. Материјал површине такође диктира употребу: кожне лопте су по правилу намењене за дворанску игру или мешовиту употребу, док гумене лопте могу да се користе у дворанама али се пре препоручују за игру напољу. Кожне лопте се даље деле на лопте од природне штављене коже које имају период растапкавања да би се кожа опустила и лопте од синтетичке коже које такав период немају. Лопте од природне коже су на хватање тврђе али зато боље апсорбују зној током играња, док лопте од синтетике нуде много мекши и лепљивији додир.

Три основна потеза са лоптом су тапкање (лупање лопте о под тако да се она враћа до шаке), додавање (енергично добацивање саиграчу) и шутирање (бацање на кош). Ношење лопте је забрањено ако се начини три или више корака - након двокорака лопта мора да се тапне барем једном да би играч поново имао право на још један двокорак. Играње другим деловима тела сем шакама је такође забрањено.

У неформалној игри није неуобичајено да се лопта користи као реквизит за трикове попут вртења на прсту, ваљања по раменима и слично. Фристајл игра обично подразумева комбинацију више различитих трикова тако да покрети лопте буду допадљиви на око (због чега се користе лопте које су што шареније). Неки фристајл извођачи комбинују трикове са позадинском музиком у својеврсни кошаркашки плес.

Површина лопте не садржи токсичне или било које друге материјале који могу проузроковати алергију.

Особине лопте:

  • Црни шавови и наранџаста боја; боја може бити и наранџасто/светлосмеђа што је одобрила ФИБА[1]. За рекреативну игру боја није битна, те постоје разне комбинације боја и шара.
  • Осам или дванаест шавова, чија ширина не прелази 6,35 mm. Постоје и друге комбинације шавова и панела, које варирају од свега 2 (лопта која је 2006. коришћена у НБА пре него што је повучена због жаљења играча на посекотине настале од јаког приљубљивања материјала лопте за руке) до 14.
  • Притисак ваздуха је такав да када се лопта пусти да падне на подлогу за игру са висине од 1,8 m, мерено од подножја, одскочи на висину између 1,2 m и 1,4 m, мерено до врха лопте. Надпритисак је у границама од 515hPa до 585hPa (по НБА правилима), односно има средњу врeдност од 550hPa.
  • Обележен број своје величине (за мушкарце 7 - тежине од 567 до 650 грама, а за жене 6 - тежине од 510 до 567 грама)

Препоручене величине и тежине лопте према употреби[2]:

  • за дечаке и мушкарце старије од 15 година: величина 7 (обим 74,93 cm, маса 623,689 грама)
  • за дечаке у узарсту од 12 до 14 година и девојчице старије од 12 година: величина 6 (обим 72,39 cm, маса 566,99 грама)
  • за дечаке и девојчице у узрасту од 9 до 11: величина 5(обим 69,85 cm, маса 481,941 грама)
  • за дечаке и девојчице у узрасту од 5 до 8: величина 4(обим 64,77 cm, маса 396,893 грама).

Изузетак од означавања величине лопте је лопта за баскет која има обим величине 6 (72,39 cm) али тежину величине 7 (623,689 грама). Без обзира на пол (за разлику од редовне кошарке, која је један од ретких спортова где се реквизити за мушкарце и жене разликују по величини) користи се иста лопта.

Историја[уреди | уреди извор]

Прве кошаркашке лопте су биле лопте за фудбал. Недуго након настанка спорта настају и прве наменске лопте, састављене од гуменог мехура, нашивеног платненог слоја и панела од коже. Од 1942. године почиње се са лепљењем лопти, чиме се избегавају пертле коришћене на шивеним лоптама, а које кваре њен одскок. Педесетих година почиње прављење наранџастих лопти због боље видљивости на црно-белим телевизорима. Деведесетих година лопте од синтетичке коже масовно потискују лопте од прављене коже, премда се НБА и даље држи лопте од штављене коже.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ FIBA Архивирано на сајту Wayback Machine (4. новембар 1996), Приступљено 9. 4. 2013.
  2. ^ https://www.stack.com/a/basketball-sizes