Краљевина Холандија (1806—1810)

С Википедије, слободне енциклопедије
Royaume de Hollande
Koninkrijk Holland
Краљевина Холандија

Холандија 1807.
Географија
Континент Европа
Регија Низоземска
Престоница Хаг, Утрехт, Амстердам
Друштво
Службени језик француски, холандски
Религија Протестантизам, римокатолицизам
Политика
Облик државе Краљевина
 — Краљ Луј Бонапарта
  Луј II Бонапарта
Историја
Постојање  
 — Оснивање 1806.
 — Укидање 1810.
Географске и друге карактеристике
Валута Холандски гулден
Земље претходнице и наследнице
Холандије
Претходнице: Наследнице:
Батавијска република Прво француско царство

Краљевина Холандија (хол. Koninkrijk Holland, франц. Royaume de Hollande) је била француска марионетска држава која је постојала у периоду Наполеонових ратова, од 1806. до 1810. године. Наполеон Бонапарта је, ради лакше контроле територија некадашње Низоземске републике, за краља поставио свога брата Луја.

Историја[уреди | уреди извор]

Наполеонов брат Луј постављен је за холандског краља 5. јуна 1806. године[1]. Краљевина Холандија заменило је некадашњу Батавијску републику основану 1795. године током Француских револуционарних ратова. На почетку је грб нове краљевине био сличан грбу Краљевине Италије. Касније, 1808. године, грб је измењен. Батавијска република била је исувише независна за Наполеонов укус те се, уместо анексије некадашњих територија Низоземске, одлучио на формирање вазалне, марионетске државе, на чије чело ће ставити члана своје породице. Упркос тим околностима, многи грађани били су задовољни доласком Луја Бонапарте. Многи су били заплашени могућношћу да ће их нови краљ мобилисати у војску за борбу против Британаца. То Луј није учинио на велико разочарење свога брата. Министре је у Холандији постављао углавном Наполеон. Луј је званично био независтан од Наполеона. Поред тога што је одбио да регрутује становнике своје краљевине за борбе против шпанских устаника и британских нападача, Луј је захтевао од својих министара да се одрекну свог француског држављанства. Трудио се да научи холандски језик, а отишао је толико далеко да је усвојио и холандску варијанту свога имена, Лудвиг. Луј се такође опирао братовљевој Континенталној блокади Британије. Наполеон то није могао да прихвати. Приморао је свога брата да абдицира 1810. године. Накратко је Холандијом владао Лујев син, Наполеонов синовац Наполеон Луј Бонапарта, као Луј (Лудвиг) II. Холандија је припојена Француском царству 1810. године. Луј је формално и даље био краљ Холандије. Пошто је био малолетан, регентство је вршила његова мајка, Хортензија де Боарне.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Haydn's Dictionary of Dates and Universal Information Relating to All Ages and Nations” — 347, author = Joseph Haydn, George Cary Eggleston

Литература[уреди | уреди извор]

  • Чедомир Попов; Грађанска Европа (1770—1914), Завод за уџбенике (2010)