Краљевица (Зајечар)

Са Википедије, слободне енциклопедије

Краљевица је брдо, спомен парк-шума и излетиште јужно од центра града Зајечара. То је предео од историјског значаја за општину, који се истиче посебним живописним изгледом природе. Обилата је претежно четинарском шумом. Непосредно одржавање, уређење и управљање је у надлежности Спортско рекреативног центра Зајечар, који је основан 1976. године. Ова установа у свом саставу обједињује комплекс спортских терена и објеката различите намене укупне активне површине 55.000 m2: спортска хала, базен, фудбалски стадион, отворени терени са тврдом подлогом и парк-шума „Краљевица“.[1]

На Краљевици се налазе још: вашариште, хиподром, трим и ски стаза, Дом омладине, Дом извиђача, Планинарски дом, Казамет, Коњички клуб. Од историјских знаменитости ту се налази споменик јунаку из Тимочке буне Љуби Дидићу, Вешала која су подигнута у част људи који су ту страдали за време Другог светског рата, Римске (турске) степенице, тврђаве из доба Првог српског устанка (источна и западна), крст у част жртвама после Другог светског рата.

Краљевица је позната по томе што се ту одржавају традиционалне културне манифестација као што су рок фестивал "Зајечарска гитаријада", мото скуп, фестивал електронске музике "ЗАЛЕТ" и много тога.

На самом врху брда, од 1997. овде се налази и Факултет за менаџмент, први приватни факултет у Источној Србији.[2]

Извори[уреди | уреди извор]

Спошљашње везе[уреди | уреди извор]