Краљевска палата (Париз)

С Википедије, слободне енциклопедије
Краљевска палата у Паризу
Conseil d'Etat Paris WA.jpg
Информације
Локација Париз
Координате 48° 51′ 48″ N 2° 20′ 13″ E / 48.86333° СГШ; 2.33694° ИГД / 48.86333; 2.33694
Статус завршено
Саграђена 1639.
Компаније
Архитекта Пјер Франсуа Фонтен

Краљевска палата у Паризу (франц. Le Palais Royal de Paris) је бивши краљевски двор који се налази у 1. округу Париза, Француска .

Екранизовани улазни суд окренут је према Краљевској палати, насупрот Лувру. Саградио га је за кардинала Ричела од око 1633. до 1639. године архитекта Жак Лемерсје . Ричел га је завештао Лују 13., а Луј 14. га је дао свом млађем брату, Филипу 1., војводи од Орлеана . Филипа и наследних војвода од Орлеанса направио толико опсежне промене током година, од Лемерсијеровог оригиналног дизајна није остало готово ништа.

Краљевска палата сада служи као седиште Министарства културе, Државног савета и Уставног савета .

Историја[уреди | уреди извор]

Палата-Кардинал[уреди | уреди извор]

Првобитно названа Палата-Кардинал, палата је била лична резиденција кардинала Ричела .  Архитекта Жак Лемерсје започео је свој дизајн 1629;  изградња је започета 1633. године, а завршена 1639. године. Након Ричелове смрти 1642. године, палата је постала власништво краља и стекла је ново име Краљевска палата .

Након што је Луј 13. умро следеће године, постао је дом аустријске краљице Ане и њених малих синова Луја 14. и Филипа,  заједно са њеним саветником кардиналом Мазарином .

Обнављање Бурбона[уреди | уреди извор]

Након рестаурације Бурбона, у Краљевској палати млади Александар Думас запослио се у канцеларији моћног војводе од Орлеана, који је повратио контролу над палатом током рестаурације.

У револуцији 1848. године , париска руља је уништила и опљачкала Краљевску палату. За време Другог царства , Краљевска палата је био дом кадетске гране породице Бонапарте, коју је представљао принц Наполеон , рођак Наполеона III.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]