Пређи на садржај

Краљевска палата (Париз)

С Википедије, слободне енциклопедије
Краљевска палата у Паризу
Информације
Локација Париз
Координате 48° 51′ 48″ N 2° 20′ 13″ E / 48.86333° С; 2.33694° И / 48.86333; 2.33694
Статус завршено
Саграђена 1639.
Компаније
Архитекта Пјер Франсуа Фонтен

Краљевска палата у Паризу (фр. Le Palais Royal de Paris) је бивши краљевски двор који се налазио у 1. арондисману Париза у Француској .

Капија унутрашњег дворишта палате окренута је тргу испред ње и гледа према Лувру. Саградио ју је за кардинала Ришељеа, од око 1633. до 1639. године, архитекта Жак Лемерсје. Ришеље га је завештао Лују XIII, а Луј XIV га је дао свом млађем брату, Филипу I, војводи од Орлеана. Филип и наследници војвода од Орлеана направили су толико опсежних промена током година да од Лемерсијеровог оригиналног пројекта није остало готово ништа.

Краљевска палата сада служи као седиште Министарства културе, Државног савета и Уставног савета .

Историја

[уреди | уреди извор]

Палата-Кардинал

[уреди | уреди извор]

Првобитно названа Палата-Кардинал, палата је била лична резиденција кардинала Ришељеа.  Архитекта Жак Лемерсје започео је свој дизајн 1629;  изградња је започета 1633. године, а завршена 1639. године. Након Ришељеове смрти 1642. године, палата је постала власништво краља и стекла је ново име Краљевска палата .

Након што је Луј XIII умро следеће године, постао је дом аустријске краљице Ане и њених малих синова Луја XIV и Филипа, заједно са њеним саветником кардиналом Мазареном .

Обнављање Бурбона

[уреди | уреди извор]

Након рестаурације Бурбона, у Краљевској палати млади Александар Дима запослио се у канцеларији моћног војводе од Орлеана, који је повратио контролу над палатом током рестаурације.

У револуцији 1848. године, париска руља је уништила и опљачкала Краљевску палату. За време Другог царства, Краљевска палата је био дом кадетске гране породице Бонапарте, коју је представљао принц Наполеон, рођак Наполеона III.

Референце

[уреди | уреди извор]