Краљевски астроном

С Википедије, слободне енциклопедије
Џон Флемстид

Краљевски астроном је положај старијег истраживача при краљевском домаћинству Велике Британије. Постоје два запослена у овом одељку, где старији носи звање Краљевског астронома, што је положај успостављен 22. јуна 1675. година, а други је Краљевски астроном за Шкотску, који постоји од 1834. године.[1]

Чарлс II Стјуарт, који је основао Гриничку опсерваторију 1675. године је поставио првог Краљевског астронома, Џона Флемстида "да одмах себе постави да са највишом пажњом и одговорношћу пречисти табеле кретања неба, као и тачна места фиксираних звезда, да би открио ту толико жењену лонгитуду места, ради усавршавања уметности навигације."[2]

Од тог времена, па све до 1972. године, Краљевски астроном је био и директор Гриничке опсерваторије. Краљевски астроном прима стипендију од 100 фунти годишње и члан је краљевског домаћинства, и налази се под ауторитетом Лорда Чемберлејна. Након одвајања два задужења, позиција Краљевског астронома је у већини случајева била на волонтерској основи, мада ипак остаје у служби владара ради давања савета што се тиче астрономских и повезаних научних питања, и овај посао носи са собом велики престиж.

Пре је такође постојао и Краљевски астроном за Ирску.

Краљевски астрономи[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Краљевска опсерваторија у Егинбургу "http://www.roe.ac.uk/roe/library/astroyal.html Краљевски астроном за Шкотску]" Приступљено: 4. јануар 2015.
  2. ^ Ф. Бејли, "Увид у Џона Флемстида", прештампано у Walsh, Robert; Smith, John Jay (1836). The Museum of Foreign Literature, Science, and Art. E. Littell. стр. 293. 
  3. ^ "Флемстид, Џон, 1646-1719, први Краљевски астроном Архивирано на сајту Wayback Machine (23. јануар 2015) Приступљено: 4. јануар 2015.".
  4. ^ Краљевски музеји у Гриничу (Јануар 2015) "Ко је тренутни краљевски астроном? Архивирано на сајту Wayback Machine (4. јануар 2015)".