Краљ лавова 2: Симбин понос

С Википедије, слободне енциклопедије
Краљ лавова 2: Симбин понос
Филмски постер
Изворни насловThe Lion King 2: Simba's pride
РежијаДарел Руни
СценариоФлип Коблер
Кинди Маркус
ПродуцентЏеанин Роусел
Главне улогеМетју Бродерик
Нев Кембел
Џејсон Марсден
Џенифер Лин
Нејтан Лејн
Ерни Сабела
Сузана Плешети
Роберт Гијом
Енди Дик
Мојра Кели
МузикаНик Глени Шмит
Продуцентска
кућа
Walt Disney Pictures
Година1998.
Трајање82 минута
Језикенглески
Претходни
Следећи
Веб-сајтmovies.disney.com/the-lion-king-2-simbas-pride
IMDb веза

Краљ лавова 2: Симбин понос (енгл. The Lion King 2: Simba's Pride) наставак је Дизнијевог анимираног филмаКраљ лавова”.

Радња[уреди | уреди извор]

Филм почиње доласком афричких животиња пред Поносну стену, на презентацију новорођене принцезе, ћерке краља Симбе и краљице Нале. Церемонија представљања се одвија као и у првом филму, мајмун Рафики подиже бебу над животињама на шта оне почну да реагују. Тада се појављује наслов филма, и затим видимо принцезу Киару, младуче из прве сцене, како покушава да оде да се игра. Отац покушава да је држи у што већој безбедности, с обзиром на невоље које је и сам преживео као млађи, и шаље своје најбоље пријатеље, мерката Тимона и Брадавичасту свињу Пумбу да је чувају. Киара ипак успе да им умакне и зађе у пусти предео земље где наилази на Ковуа, младунче из племена Отпадника, неприљатеља Киариног племена. Њихов разговор прекида изненадни напад крокодила и младунци сарађују да би се спасили и дошли до сигурног подручја. Киара мисли да је напокон стекла пријатеља и жели да се игра са њим, али се тада појављује Симба, а затим и Ковуова мајка, Зира, вођа Отпадника. Зира има високо мишљење о Симбином стрицу и тиранинском краљу Скару који је убио Симбиног оца Муфасу у првом филму. Након кратке расправе свако узима своје младунче и враћа се својој кући. Пред Поносном стеном Симба објашњава ћерки како је она део круга живота и да су и она и он заправо једно и једнаки, након чега јој опрашта на непажњи. У међувремену, на територији отпадника Зирина друга два детета, мала Витани и тинијџер Нука који мрзи Ковуа јер је Ковуа Скар одабрао за наследника, разговарају када се Зира и Кову врате. Мајка је у почетку љута на Ковуа, али јој тада пада на памет план како да свргне Симбу, постави Ковуа за краља и врати се у Поносну земљу са осталим Отпадницима.

Након неколико година Рафики на свом дрвету црта Киару, сада већ одраслу принцезу и Ковуа и кроз разговор са духом покојног краља Муфасе изражава своју бригу због њиховог упоредног одрастања. Тада Муфаса долази на идеју да ако се Киара и Кову заљубе то може бити крај проблема. Кову је израстао у снажног, младог лава под Зириним тренингом и циљ му је постао да убије Симбу. Киара се припрема за свој први лов и моли Симбу да је пусти да иде без пратње, али он ипак шаље Тимона и Пумбу за њом. Одрасли Витани и Нука одлазе на Гробље слонова да би узели ватру за коначно остварење плана. Киара, покушавајући да се клони својих чувара и што пре улови плен, налеће у пожар који јој подмећу Зирина деца и након кратког бега се онесвести. Тада долази Кову и одводи је у воду. Симба долази да интервенише након што се Киара буди и Симба тако увиђа да дугује Ковуу Киарин живот због чега му мора вратити дуг. Односно примити Ковуа у свој чопор, јер је млади лав наводно напустио Отпаднике, иако му не верује. Лавови се враћају Поносној стени и тамо Киара захтева од Ковуа да је подучи лову док их Зира и Нука посматрају из даљине.

Увече Симба има ноћну мору у којој Муфаса виси са литице, као у првом филму али Симба не може да му помогне јер га Скар одједном хвата. Муфаса пада, а Скар се претвара у Ковуа и баца Симбу у смрт, након чега се краљ буди. Ујутру, када Симба оде да се напоји, Кову се спрема да га заскочи, али наилази Киара и наговара Ковуа да почну са ловом. Њих двоје наилазе на Тимона и Пумбу и сви заједно случајно испровоцирају носороге да их појуре и Кову открива ужитак забаве, а и зближава се са Киаром. Нала и Симба разговарају о томе да ли се Ковуу може веровати док гледају њега и Киару. Кову је у дилеми, да ли да остане веран Зири и Скару или да допусти себи да се заљуби у принцезу и тако упропасти план. Појављује се Рафики који се ставља у улогу проводаџије између оно двоје и то му полази за руком. Симба одлучује да верује Ковуу, а Витани, која све то гледа из даљине помишља да је Кову издао свој род. Сутра Симба и Кову одлазе у шетњу током које краљ прича о Скаровим злоделима и они случајно зађу на територију Отпадника где их они под Зириним вођством опкољавају и нападају Симбу. Симба, помисливши да је ово од почетка била Ковуова клопка, покушава да побегне уз једну брану, а Кову се нађе у савршеној позицији да убије краља, али не чини то. Нука, желећи да се докаже мајци, хвата Симбу за ногу, али неколико грана пада на њега и угуши га до смрти, док Симба бежи и стиже до Поносне стене пре него што се онесвести. Зира за то време оптужује Ковуа за Нукину смрт и изгребе га по оку, стварајући му ожиљак налик Скаровом. Кову пркоси мајци по први пут и бежи од Отпадника, након чега Зира најављује да ће Симбино краљевство бити преузето силом. Кову се враћа до поносне стене, али Симба му више не верује и протерује га. Киара, потресена, одлучује да побегне за њим, јер га воли. Успева да га пронађе након дужег лутања и они се напокон спајају, а Киара схвата да би тако могла да се споје и њихова племена, која се већ припремају за рат.

На бојном пољу, Зира игнорише Симбину последњу понуду да се одустане од рата и битка почиње. Тренутак пре него што и вође уђу у већ распламсалу битку, Кову и Киара се поставе између њих и спрече их да наставе бој. Киара подсећа Симбу на оно што ју је учио када је била млађа, да су сви једнаки, и он одлучи да престане са битком. Зира наређује Витани да их нападне, али она схвата да је принцеза у праву и говори мајци да је доста рата, а њен пример следе и остали Отпадници. Зира, у налету беса наскаче на Симбу, али се Киара испречи испред њега и њих две падају са литице. Киара успева да се спасе, и нуди помоћ Зири која виси са литице, али она одбија из поноса, и пада у реку. Симба помаже Киари да се попне на врх и признаје Ковуу да је погрешио и прима и њега и Отпаднике у своје племе. Рафики венчава Киару и Ковуа, након чега се сви заједно пењу на Поносну стену и ричу, док Муфаса ца неба честита сину на мудрој одлуци.

Ликови[уреди | уреди извор]

  • Симба је краљ и Киарин отац, један од главних ликова.
  • Киара је Симбинa ћерка, такође један од главних ликова.
  • Нала је Симбинa жена, Киарина мајка и краљица.
  • Зира је Ковуова мајка, одметница.
  • Кову је Зирин син, будући краљ и Киарин муж.
  • Тимон и Пумба су Симбини пријатељи који сада чувају Киару.
  • Нука је Ковуов брат жељан мајчине пажње.
  • Витани је Ковуова сестра.
  • Зазу је кљунорожац, Симбин саветник.
  • Рафики је павијан, помало луд, породични пријатељ краљева.

Песме[уреди | уреди извор]

  • Он живи у теби (He lives in you)
  • Ми смо једно (We are one)
  • Моја успаванка (My lullaby)
  • Упенди (Upendi)
  • Ниси један од нас (Not one of us)
  • Љубав ће наћи пут (Love will find a way)
  • Ми смо једно — реприза (We are one -reprise)

Занимљивости[уреди | уреди извор]

Имена[уреди | уреди извор]

  • Нука на свахилију значи смрад.
  • Витани на свахилију значи битка, иако је она прво требало да се зове Шејтани, што значи ђавоља.
  • Зира на свахилију значи мржња.
  • Кову на свахилију значи ожиљак.

Оригинални концепти[уреди | уреди извор]

  • Прво је постојала идеја да Кову (радни назив му је био Нунка) буде Скаров син, али је ова идеја одбачена да би се избегао инцест између њега и Киаре. Такође требало је да Зира (радни назив јој је био Бјанка и требало је да буде у савезу са хијенама) пошаље Ковуа у мисију са циљем да заведе Киару.

Такође, Киара је требало да се сретне са Муфасиним духом, који би јој рекао да мора да заузме своје место у кругу живота. У раној верзији филма, Симба је требало да буде убијен од стране Отпадника, али су писци ово одбацили јер је било сувише језиво.

У каснијем развоју филма дошло је до још неких промена:

  • Постојала је сцена одмах након Киарине презентације, у којој Рафики осликава своје дрво, а ветар који доноси Муфасин дух ствара црну мрљу на дрвету, што би требало да означава опасност у виду Ковуа.
  • Пре него што би Киара пошла ка сушном подручју требало је да се појаве Зира и Кову кога она увежбава да лови, а за њима долазе Нука и Витани који доносе вести од томе да је Киара остала сама, након чега одушевљена Зира говори својој деци да ће се једнога дана они вратити старом Скаровом краљевству.
  • На самрти је Нука требало да каже Зири да је напокон добио њену пажњу, али би то било и превише тужно, и слало би деци поруку: Треба да се повредиш за пажњу родитеља.
  • Зира је у сцени у којој виси са литице требало да се сама пусти у смрт, али је самоубиство било сувише мрачно за Дизнијев филм.

Такође, постојало је неколико избрисаних ликова.

  • Чака је требало да буде Кијарин старији брат, и младунче виђено на крају првог филма, али је избрисан да се прича не би исувише закомпликовала.
  • Бинти је требало да буде Зазуова девојка, такође кљунорожац. Интересантно, постоји стрип инспирисан Краљем Лавова, назван: Зазуова девојка.

Инспирација[уреди | уреди извор]

Краљ лавова 2 је инспирисан Шекспировим познатим комадом Ромео и Јулија, док је Краљ лавова инспирисан Хамлетом. Интересантно, Зира у једној сцени има реплику: "Ако си гладан своје фунте меса…", што је очито референца на Шекспиров комад Млетачки трговац.

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]