Пређи на садржај

Кремљ

С Википедије, слободне енциклопедије
Остаци коломњанског кремља
Кремљ у Нижњем Новгороду

Кремљ (рус. кремль) је руски назив за централни део руских средњовековних утврђених градова.[1] Често се означава и најпознатији од свих — московски, подигнут између 12. и 15. века.

Кабинет руског председника се налази у Московском кремљу. Током совјетске ере, седиште владе Совјетског Савеза се налазило у Кремљу, но данашње седиште руске владе се налази изван њега.

На попису Светске баштине налазе се:

Московски кремљ

[уреди | уреди извор]

Московски кремљ има троугаону основу, а окружен је зидовима висине 12 m, дужине 2.200 m који су ојачани бројним високим кулама. У Московском Кремљу се налазе многе грађевине: дворац Терем и Грановита палата, Успенска црква у којој су крунисани руски цареви, црква Светог Михаила, маузолеј царева и др.

Главни градитељи Кремља су дуго времена били италијански архитекти, а њима су се постепено придруживали и руски. Цео комплекс има типично руски карактер којим се одваја од свих сличних акропоља. Вековима је био центар руске државе. Данас су у њему најзначајније установе и органи врховне управе Русије. У палатама и црквама налази се велико уметничко благо. Под његовим зидинама на Црвеном тргу налази се Лењинов маузолеј.

Референце

[уреди | уреди извор]
  1. ^ „Kremlj”. R -Tours company. Архивирано из оригинала 30. 01. 2019. г. Приступљено 29. 1. 2019. 

Спољашње везе

[уреди | уреди извор]