Криминалистичко-полицијски универзитет

С Википедије, слободне енциклопедије
Криминалистичко-полицијски универзитет
Бивша имена1921. Полицијска школа

1931. Централна школа за полицијске извршне службенике 1972. Виша школа за унутрашње послове 1993. Полицијска академија

2006. Криминалистичко-полицијска академија
Типдржавни
Оснивање8. фебруар 1921.
РекторЗоран Ђурђевић
Академско особље90
Број студената528
ЛокацијаБеоград,  Србија
Веб-сајтwww.kpu.edu.rs

Криминалистичко-полицијски универзитет (КПУ) је највиша институција за високо образовање полицијских службеника у Србији.

Универзитет има три департмана у свом саставу и нуди студијске програме за основне структовне и академске, мастер академске и специјалистичке, као и докторске студије.

Историјат[уреди | уреди извор]

Полицијска школа (1921-1931)[уреди | уреди извор]

Образовање полицијских службеника у Србији, започело је оснивањем прве државне Полицијске школе 8. фебруара 1921. године, Уредбом министарства унутрашњих дела Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца Милорада Драшковића. Њен први директор је био др Родолф Арчибалд Рајс, швајцарски криминолог и форензичар, професор Универзитета у Лозани.

Прва генерација је бројала 18 полицијских писара и 9 полицијских агената. Током школовања, изучавало се 14 предмета из области права, политичких наука, физике, хемије, форензике, криминологије и криминалистике: Кривично право, Кривичнио поступак, Закони, полицијске уредбе и нардебе са њиховим применама, Опште политичко образовање, Практична вежбања из кривичног права и поступка, Практична познавања из хемије и физике, Анатомија и хигијена, Судска медицина, Научна полиција, Идентификација и опис криваца, Криминологија и општа полицијска питања, Практична вежбања из техничке полиције, Практична вежбања из описа и идентификације, Специјална гимнастичка вежбања и Француски језик.

Међу тадашњим професорима је био биолог и физиолог академик др Иван Ђаја (каснији ректор Београдског универзитета).

Централна школа за полицијске извршне службенике (1931-1941)[уреди | уреди извор]

Министарском уредбом од 21. јануара 1931. године, основана је Централна школа за полицијске извршне службенике, која се налазила у Земуну.

Други светски рат је прекинуо високо образовање полицијских службеника.

Виша школа за унутрашње послове (1972-1993)[уреди | уреди извор]

Комунистичке власти у Југославији од 1944. године, дуго нису полагале на високо образовање полицијских службеника. Ради учвршћивања револуционарне власти, био је потребан масован пријем службеника народне милиције, због чега је организовано само средње образовање. Тако је основана Школа за подофицире Народне милиције у Врбасу од 1947. године, Школа за градску Народну милицију у Панчеву, Школа за командире станица Народне милиције у Земуну и Средња школа унутрашњих послова „Пане Ђукић“ у Сремској Каменици.

Закон о Вишој школи за унутрашње послове из 1972. године, отворио је пут обнови високог образовања полицијских службеника. Студије су најпре трајале четири, а потом пет семестара. Дипломирани студенти су стицали звање правника.

Полицијска академија (1993-2006)[уреди | уреди извор]

Закон о Полицијској академији је донет 30. јуна 1993. године, чиме је коначно основана високошколска установа за полицијско образовање. Закон је мењан 1998. и 2005. године.

Криминалистичко-полицијска академија (2006-2014)[уреди | уреди извор]

Криминалистичко-полицијска академија (КПА) је основана 7. јула 2006. године, одлуком Владе Републике Србије, коју је потписала потпредседница Ивана Дулић Марковић. Члановима 1. и 2. Одлуке, КПА је одређена као високошколска установа и наследник Полицијске академије и Више школе.[1] Донет је и Закон о престанку важења Закона о Полицијској академији 26. јула 2006. године.[2]

Криминалистичко-полицијски универзитет (2014-)[уреди | уреди извор]

Одлуком Владе Републике Србије од 7. марта 2014. године, основан је Криминалистичко-полицијски универзитет (КПУ). Међутим, процедуре акредитације и добијања дозволе за рад КПУ, потрајале су до 2018. године, када је Министарство просвете, науке и технолошког развоја издало дозволу за рад и извођење 11 студијских програма.[3] Привредни суд у Београду је 24. децембра 2018. године, својим решењем омогућио промену облика организовања из Криминалистичко-полицијске академије у Криминалистичко-полицијски универзитет и тиме признао правни континуитет ове установе.

Руководство[уреди | уреди извор]

На челу Криминалистичко-полицијског универзитета се налази ректор. Поред њега, постоје проректор за наставу, проректор за научноистраживачки рад, проректор за материјално-финансијске послове и проректор за међународну и интеринституционалну сарадњу.[4]

Савет је орган управљања Универзитета и састоји се од 17 чланова.[5] Девет чланова Савета долази из редова запослених на Криминалистичко-полицијској академији, три члана из редова студената, а пет чланова бира Влада Републике Србије.[6]

Департмани[уреди | уреди извор]

Криминалистичко-полицијски универзитет има три департмана: Департман криминалистике, Департман информатике и рачунарства и Департман форензичког инжењерства.

Департман криминалистике[уреди | уреди извор]

Руководилац департмана је проф. др Радомир Зекавица.[7]

Департман информатике и рачунарства[уреди | уреди извор]

Руководилац департмана је проф. др Душан Јоксимовић.[8]

Департман форензичког инжењерства[уреди | уреди извор]

Руководилац департмана је проф. др Радован В. Радовановић.[9]

Предавачи[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Одлука о оснивању Криминалистичко-полицијске академије”. 6. јул 2006. 
  2. ^ „Закон о престанку важења Закона о Полицијској академији”. 26. јул 2006. 
  3. ^ „Дозвола за рад Криминалистичко-полицијског универзитета” (PDF). 2. април 2018. Архивирано из оригинала (PDF) на датум 01. 10. 2020.  Невалидан унос |dead-url=dead (помоћ)
  4. ^ „Руководство Криминалистичко-полицијског универзитета”. Архивирано из оригинала на датум 06. 08. 2020.  Невалидан унос |dead-url=dead (помоћ)
  5. ^ „Савет КПУ”. Архивирано из оригинала на датум 06. 08. 2020.  Невалидан унос |dead-url=dead (помоћ)
  6. ^ Члан 25, став 1 Статута Криминалистичко-полицијској универзитета (17.7.2018)
  7. ^ „Департман криминалистике КПУ”. Архивирано из оригинала на датум 12. 08. 2020.  Невалидан унос |dead-url=dead (помоћ)
  8. ^ „Департман информатике и рачунарства КПУ”. Архивирано из оригинала на датум 12. 08. 2020.  Невалидан унос |dead-url=dead (помоћ)
  9. ^ „Департман форензичког инжењерства КПУ”. Архивирано из оригинала на датум 12. 08. 2020.  Невалидан унос |dead-url=dead (помоћ)