Кримски Татари

С Википедије, слободне енциклопедије
Кримски Татари
qırımtatarlar, къырымтатарлар
Flag of the Crimean Tatar people.svg
Menli I Giray.jpg
Tuhaj Bej.jpg
Taras Triasylo.jpg
Agatangel Krymskyi.jpg
Ismail Gaspirali in 1872.jpg
Noman Chelebicihan.jpg
Amet-khan Sultan.jpg
Конкурс кузнечных костюмов на 12 международном кузнечном фестивале в Донецке 010.jpg
Mustafa Dzhemilev2.jpg
Photo of Bekir Chobanzade in poetry collection "Boran".jpg
ESC2016 winner's press conference 05.jpg
Укупна популација
500.000 – 2.000.000
Региони са значајном популацијом
Крим246.073
 Узбекистан10.046
 Турска150.000–6.000.000
 Румунија24.137
Језици
кримскотатарски, украјински, руски, турски
Религија
сунитски ислам (Ханифијски мезхеб)
Сродне етничке групе
Добручки Татари, Ногајци, Турци, Волшки Татари
Кримскотатарске жене на Криму с почетка 20. века
Процентуално учешће Кримских Татара у рејонима Крима

Кримски Татари (кт. qırımtatarlar, къырымтатарлар; рус. крымские татары; укр. кримськi татари; тур. Кırım Тatarları), или Кримљани (кт. qırımlar, къырымлар; рус. крымцы; укр. кримці; тур. Kırımlılar), су туркијски народ који претежно живи на полуострву Крим, у којој чини око 12% становништва и представља трећи народ по бројности, после Руса (58%) и Украјинаца (24%). Језик Кримских Татара је један од три службена језика Аутономне Републике Крим. По вери су муслимани, а говоре кримскотатарски језик који припада туркијској групи алтајске породице језика. У Украјини их има око 248.000 (на Криму око 243.000), али их велики број живи и у дијаспори, посебно у Турској и Узбекистану. У прошлости су имали своју државу која се називала Кримски канат.

Током Другог светског рата, цела популација Кримских Татара је била жртва совјетске политике. Иако је велики број Кримских Татара служио у Црвеној армији и учествовао у партизанским активностима на Криму током рата, постојање Татарске легије у војсци нацистичке Немачке и колаборација татарских верских и политичких вођа са Хитлером послужило је Совјетима као изговор да прогласе целокупно становништво Кримских Татара за сараднике нациста.

Сви Кримски Татари су депортовани масовно, у виду колективног кажнавања, 18. маја 1944. као специјални насељеници у Узбечку ССР и друге удаљене делове Совјетског Савеза.[1]

Мада је совјетски декрет из 1967. повукао оптужнице против Кримских Татара, совјетска влада није урадила ништа да убрза њихово поновно насељавање на Крим и исплати одштете за изгубљене животе и конфисковану имовину. Кримски Татари су, имајући традицију отпора комунизму, успели да створе независну мрежу активиста.[2] Кримским Татарима није било дозвољено да се врате на Крим све до почетка перестројке средином 80-их година 20. века.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Subtelny 2000, стр. 483.
  2. ^ Buttino 1993, стр. 68.

Литература[уреди | уреди извор]