Кришана

Са Википедије, слободне енциклопедије
Положај Кришане у оквиру Румуније
Река Криш је дала име покрајини Кришана
Градска кућа у Орадеи, средишту Кришане
Град Арад је подељен реком Моришем на део у Кришани у Банату

Кришана (рум. Crişana, мађ. Körösvidék, нем. Kreischgebiet) је једна од историјских покрајина Румуније у данашњем западном делу Румуније. Највећи град и историјско и културно средиште Кришане је град Орадеа.

Порекло назива[уреди | уреди извор]

Име Кришана (рум. Crişana) води порекло од румунског назива Криш (рум. Criş) за реку Кереш. Кроз средишњу Кришану протичу три „мала“ Караша који творе реку Кереш близу границе са Мађарском, која се низводно улива у Тису.

Други, више мађарски назив за ову област је Бихор по важној обласној планини Бихор.

Природни услови[уреди | уреди извор]

Област Кришане представља данас најудаљенији део румунске државе од престонице Букурешта. Кришана има природне границе на истоку (планинско било Бихора) према Трансилванији, југу (река Мориш) према Банату и на северу (река Самош) према Марамурешу. Западна граница према Мађарској је политичког порекла и настала је 1918. године.

Данас Кришана не постоји као самоуправна јединица, а њено подручје подељено је између неколико округа.

Становништво[уреди | уреди извор]

Већинско становништво Кришане су Румуни, али постоји значајна мађарска мањина (око 20%). Румуни су традиционално становници планинског и брдског дела Кришане ка истоку, а Мађари низијског, западног дела уз границу са матичном државом. Треба се додати и то да мала румунска заједница у Мађарској већим делом обитава у неколико насеља уз мађарску границу са Кришаном. У овоме треба видети и разлоге постављања границе између две државе. Поред њих овде у знатно мањем постотку живе и Немци и Роми.

Управна подела и градови[уреди | уреди извор]

Кришана обухвата неколико округа данашње Румуније:

  • Бихор (једини цео округ)
  • Арад (готово цео округ сем крајњег југа)
  • Салаж (већи део округа без источне трећине)
  • Сату Маре (јужна половина округа)

Највећи град и историјско и културно средиште Кришане је град Орадеа. Град Арад је приближне величине као и Орадеа, али је подељен на део у Кришани и део у Банату. Остали значајни градови су Залау, Салонта, Кареј, Бејус.

Види још[уреди | уреди извор]