Кришана

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Положај Кришане у оквиру Румуније
Река Караш је дала име покрајини Кришана
Градска кућа у Орадеи, средишту Кришане
Град Арад је подељен реком Моришем на део у Кришани у Банату

Кришана (рум. Crişana, мађ.: Körösvidék, нем.: Kreischgebiet) је једна од историјских покрајина Румуније у данашњем западном делу Румуније. Највећи град и историјско и културно средиште Кришане је град Орадеа.

Порекло назива[уреди]

Име „Кришана“ води порекло од румунског назива "Криш" за реку Кереш. Кроз средишњу Кришану протичу три „мала“ Караша који творе реку Кереш близу границе са Мађарском, која се низводно улива у Тису.

Други, више мађарски назив за ову област је Бихор по важној обласној планини Бихор.

Природни услови[уреди]

Област Кришане представља данас најудаљенији део румунске државе од престонице Букурешта. Кришана има природне границе на истоку (планинско било Бихора) према Трансилванији, југу (река Мориш) према Банату и на северу (река Самош) према Марамурешу. Западна граница према Мађарској је политичког порекла и настала је 1918. године.

Данас Кришана не постоји као самоуправна јединица, а њено подручје подељено је између неколико округа.

Становништво[уреди]

Већинско становништво Кришане су Румуни, али постоји значајна мађарска мањина (око 20%). Румуни су традиционално становници планинског и брдског дела Кришане ка истоку, а Мађари низијског, западног дела уз границу са матичном државом. Треба се додати и то да мала румунска заједница у Мађарској већим делом обитава у неколико насеља уз мађарску границу са Кришаном. У овоме треба видети и разлоге постављања границе између две државе. Поред њих овде у знатно мањем постотку живе и Немци и Роми.

Управна подела и градови[уреди]

Кришана обухвата неколико округа данашње Румуније:

  • Бихор (једини цео округ)
  • Арад (готово цео округ сем крајњег југа)
  • Салаж (већи део округа без источне трећине)
  • Сату Маре (јужна половина округа)

Највећи град и историјско и културно средиште Кришане је град Орадеа. Град Арад је приближне величине као и Орадеа, али је подељен на део у Кришани и део у Банату. Остали значајни градови су Залау, Салонта, Кареј, Бејус.

Види још[уреди]