Кросдресинг

С Википедије, слободне енциклопедије
Алекс Електра на Београдској паради поноса

Кросдресинг представља ношење одеће која традиционално или стереотипно припада другом полу у одређеној култури. Постоје варијације у степену у којем се особа преоблачи: од једног до свих комада одеће. Особе које су идентификују као кросдресери обично не желе да модификују тј. прилагоде свој пол родном изражавању већ су у потпуности задовољне њиме. Кросдресинг не представља показатељ сексуалне оријентације особе нити визуелизацију хомосексуалности.[1]

Историја[уреди | уреди извор]

Кросдресинг је практикован током већег дела историје у многим друштвима. Примери постоје у грчкој, нордијској и хиндуистичкој митологији. Богата историја кросдресинга се може наћи у фолклору, књижевности, позоришту и музици, као што су Кабуки позориште и корејски шаманизам. У британском и европском контексту, позоришне трупе биле су све мушке, а женске делове преузимали су дечаци.

Како би добиле учешће у друштву, многе жене су се морале маскирати у мушкарца. На пример, Маргарет Кинг се кросдресовала у раном деветнаестом веку како би могла да похађа медицинску школу, тада резервисану само за мушке студенте. У историји има доста примера да су људи радили кросдресинг како би добили приступ местима или ресурсима до којих иначе не би могли доћи.

Постоји више врста кросдресинга и много разлога за упуштање појединца у такву врсту понашања.[2] Неки људи раде кросдресинг као ствар удобности или стила, из личне преференције ка одећи супротног пола, а поједини да би шокирали друге или оспоравали друштвене норме.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Дацић, Јелена; Др Дакић, Теа; Др Поповић Самарџић, Милена. Водич добре праксе за медицинске раднике/це у раду са ЛГБТ особама (Треће изд.). Подгорица: Јувентас. стр. 13, 14, 28, 29. 
  2. ^ Rainbow Reader, Fort Wayne, Indiana