Крст милосрђа (Република Српска)

С Википедије, слободне енциклопедије
Орден Крст милосрђа
Орден Крст милосрђа
Додељује Република Српска
Тип
минијатура ордена
минијатура ордена
Додељује се заза нарочито истицање у пожртвовању и храбрости те њези рањеника и болесника за вријеме борбе и изузетна дјела у миру
СтатусАктиван
Установљен1993.

Крст милосрђа је орден установљен 1993. године системом одликовања Републике Српске дефинисаним Уставом Републике Српске у коме се каже: "ордени су јавно државно признање Републике Српске које се додјељује лицима или институцији за изузетне заслуге према држави."

Орден Крст милосрђа има један ред и додјељује се колективима и појединцима за нарочито истицање у пожртвовању и храбрости те њези рањеника и болесника за вријеме борбе. У миру се додјељује само за изузетна дјела.[1]

Одликовани[уреди | уреди извор]

  • Одлуком о одликовањима, од 4. јула 2008. године, председник РС Рајко Кузмановић одликовао је Смиљу и Милана Видовића, хуманисте који су донирали органе свога сина који је настрадао у саобраћајној несрећи — Орденом Крста милосрђа за посебне заслуге и истицање у испољавању хуманости и пожртвовања у изузетним ситуацијама спасавања људских живота.
  • Године 1998. указом председника Републике Српске, Орденом Крста милосрђа одликован је Проф. др Младен Гороња, кардиолог, професор Медицинског факултета Универзитета у Бањој Луци.
  • Љиљани Рикић, филантропу, Председници добротворне организације Удружење параплегичара, обољелих од дјечје парализе и осталих инвалидних лица Бијељина, је Орденом Крст милосрђа одликовао председник Републике Српске Милорад Додик на Видовдан 28. јуна 2012. у Бањој Луци.[2] Орден је Рикићевој додијељен „за посебне заслуге у организовању и спровођењу здравствене заштите, старању и њези обољелих од параплегије, дјечије парализе и осталих инвалидних лица“.[3]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Глас Српске: Орден вриједи онолико колико вриједи дјело, 28. 11. 2009. Архивирано на сајту Wayback Machine (31. јануар 2010) (језик: српски)
  2. ^ „Додик уручио одликовања”. Радио-телевизија Републике Српске. 28. 6. 2012. Приступљено 28. 6. 2012. 
  3. ^ „Одликовања поводом 20 година Републике Српске и Видовдана”. Званична презентација Предсједника Републике Српске. 28. 6. 2012. Архивирано из оригинала 06. 03. 2016. г. Приступљено 28. 6. 2012. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]