Крум

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Крум
Krum33.jpg
Датум рођења8. век
Датум смрти13. април 814.
Место смртиПлиска
ОтацToktu of Bulgaria
ПотомствоОмуртаг
Период803-814.
ПретходникКардам
НаследникОмуртаг

Кан Крум (803.-814.) је био један од три кана који су имали назив Канас у Биги (Кан у Богу). Био је наследник кана Кардама и родом је од панонских Прабугара, који су били у служби Авара. 805. се ослободио надвладе Авара и искористио је прилику за експанзију преко Карпата у Трасилванију све до Дунава и источне Паноније. Тада је граничио са Францима и краљевством Карла Великог.

Односи са византијским царем Нићифором I[уреди | уреди извор]

Крум окпуља своју војску

Кан Крум се залагао са ослобођење Словена на Балкану и њихово потпадање под бугарску државу. Бугарске снаге су 807. победили византијску армију у сутјесци реке Струме. 809. су успешно опседали Сердику (данашња Софија). Крум је византијској војсци обећао сигуран излазак из тврђаве, али прекршио је обећање и побио 6.000 војника. То је навело цара Нићифора I, да насељава људство из Мале Азије на бугарско-византијску границу. Такође је пробао повратити Сердику, али неуспешно.

Крумов каганат

Нићифор је 811. предводио велику армију против Бугара и стигао је до Карнобата. Ту се Крум 11. јула 811. заложио за преговоре, али Нићифор је наставио са походом. Византијска армија је успешно прешла балканске планине и бугарске сачекуше и потукла је бугарски одред од 12.000 војника, који је покушавао да спречи упад у Мезију. Други бугарски одред од 50.000 војника је био потучен поред зидина престолнице Плиске 20. јула 811. године.

Византијска војска је попљачкала Плиску и починила је велики масакр. Враћали су се најкраћим путем преко планина. Кан Крум их је ухватио у заседи. Побио је целу војску. Међу убијенима био је и сам цар. Од лобање Нићифора Првог Крум је направио пехар за вино.

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

Претходник:
Кардам
Владари Бугарске
Наследник:
Омуртаг