Пређи на садржај

Крум

С Википедије, слободне енциклопедије
Крум
Лични подаци
Датум рођења8. век
Датум смрти13. април 814.
Место смртиПлиска,
Породица
ПотомствоОмуртаг
РодитељиToktu of Bulgaria
Период803814.
ПретходникКардам
НаследникОмуртаг

Крум (803814) је био један од три кана који су имали назив Канас у Биги (Кан у Богу). Био је наследник кана Кардама и родом је од панонских Прабугара, који су били у служби Авара. 805. се ослободио надвладе Авара и искористио је прилику за експанзију преко Карпата у Трасилванију све до Дунава и источне Паноније. Тада је граничио са Францима и краљевством Карла Великог.[1][2]

Односи са византијским царем Нићифором I[уреди | уреди извор]

Крум окпуља своју војску

Кан Крум се залагао са ослобођење Словена на Балкану и њихово потпадање под бугарску државу. Бугарске снаге су 807. победили византијску армију у сутјесци реке Струме. 809. су успешно опседали Сердику (данашња Софија). Крум је византијској војсци обећао сигуран излазак из тврђаве, али прекршио је обећање и побио 6.000 војника. То је навело цара Нићифора I, да насељава људство из Мале Азије на бугарско-византијску границу. Такође је пробао повратити Сердику, али неуспешно.

Крумов каганат

Нићифор је 811. предводио велику армију против Бугара и стигао је до Карнобата. Ту се Крум 11. јула 811. заложио за преговоре, али Нићифор је наставио са походом. Византијска армија је успешно прешла балканске планине и бугарске сачекуше и потукла је бугарски одред од 12.000 војника, који је покушавао да спречи упад у Мезију. Други бугарски одред од 50.000 војника је био потучен поред зидина престолнице Плиске 20. јула 811. године.

Византијска војска је попљачкала Плиску и починила је велики масакр. Враћали су се најкраћим путем преко планина. Кан Крум их је ухватио у заседи. Побио је целу војску. Међу убијенима био је и сам цар. Од лобање Нићифора Првог Крум је направио пехар за вино.


Владари Бугарске

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Krum Bulgar khan”. Britannica. Приступљено 22. 1. 2021. (језик: енглески)
  2. ^ „Krum”. Hrvatska enciklopedija. Приступљено 22. 1. 2021. (језик: хрватски)

Спољашње везе[уреди | уреди извор]