Крум

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search
Крум
Krum33.jpg
Датум рођења 8. век
Датум смрти 13. април 814.
Место смрти Плиска
Отац Toktu of Bulgaria
Потомство Омуртаг
Период 803-814.
Претходник Кардам
Наследник Омуртаг

Кан Крум (803.-814.) је био један од три кана који су имали назив Канас у Биги (Кан у Богу). Био је наследник кана Кардама и родом је од панонских Прабугара, који су били у служби Авара. 805. се ослободио надвладе Авара и искористио је прилику за експанзију преко Карпата у Трасилванију све до Дунава и источне Паноније. Тада је граничио са Францима и краљевством Карла Великог.

Односи са византијским царем Нићифором I[уреди]

Крум окпуља своју војску

Кан Крум се залагао са ослобођење Словена на Балкану и њихово потпадање под бугарску државу. Бугарске снаге су 807. победили византијску армију у сутјесци реке Струме. 809. су успешно опседали Сердику (данашња Софија). Крум је византијској војсци обећао сигуран излазак из тврђаве, али прекршио је обећање и побио 6.000 војника. То је навело цара Нићифора I, да насељава људство из Мале Азије на бугарско-византијску границу. Такође је пробао повратити Сердику, али неуспешно.

Крумов каганат

Нићифор је 811. предводио велику армију против Бугара и стигао је до Карнобата. Ту се Крум 11. јула 811. заложио за преговоре, али Нићифор је наставио са походом. Византијска армија је успешно прешла балканске планине и бугарске сачекуше и потукла је бугарски одред од 12.000 војника, који је покушавао да спречи упад у Мезију. Други бугарски одред од 50.000 војника је био потучен поред зидина престолнице Плиске 20. јула 811. године.

Византијска војска је попљачкала Плиску и починила је велики масакр. Враћали су се најкраћим путем преко планина. Кан Крум их је ухватио у заседи. Побио је целу војску. Међу убијенима био је и сам цар. Од лобање Нићифора Првог Крум је направио пехар за вино.

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]

Претходник:
Кардам
Владари Бугарске
Наследник:
Омуртаг