Крум

Из Википедије, слободне енциклопедије


Крум
Krum33.jpg
Период 803-814.

Кан Крум (803.-814.) је био један од три кана који су имали назив кан субиги (кана велики). Био је наследник кана Кардама и родом је од панонских Татара, који су били у служби Авара. 805. се ослободио надвладе Авара и искористио је прилику за експанзију преко Карпата у Трасилванију све до Дунава и источне Паноније. Тада је граничио са Францима и краљевством Карла Великог.

Односи са византијским царем Нићифором I[уреди]

Крум окпуља своју војску

Кан Крум се залагао са ослобођење Словена на Балкану и њихово потпадање под бугарску државу. 807. Бугари су победили византијску армију у сутјесци реке Струме. 809. су успешно опседали Сердику (данашња Софија). Крум је византијској војсци обећао сигуран излазак из тврђаве, али прекршио је обећање и побио 6.000 војника. То је навело цара Нићифора I, да насељава људство из Мале Азије на бугарско-византијску границу. Такође је пробао повратити Сердику, али неуспешно.

Крумов каганат

811. Ниђифор је предводио велику армију против Бугара и стигао је до Карнобата. Ту се Крум 11. јула 811. заложио за преговоре, али Нићифор је наставио са походом. Византијска армија је успешно прешла балканске планине и бугарске сачекуше и потукла је бугарски одред од 12.000 војника, који је покушавао спречити упад у Мезију. Други бугарски одред од 50.000 војника је био потучен поред зидина престолнице Плиске 20. јула 811.

Византијска војска је попљачкала Плиску и починила је велики масакр. Враћали су се најкраћим путем преко планина. Кан Крум их је ухватио у заседи. Побио је целу војску и византијског цара Нићифора. Од његове лобање је направио пехар за вино.

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]


Претходник:
Кардам
Владари Бугарске Наследник:
Омуртаг
Претходник:
{{{пре2}}}
{{{списак2}}} Наследник:
{{{после2}}}
Претходник:
{{{пре3}}}
{{{списак3}}} Наследник:
{{{после3}}}
Претходник:
{{{пре4}}}
{{{списак4}}} Наследник:
{{{после4}}}
Претходник:
{{{пре5}}}
{{{списак5}}} Наследник:
{{{после5}}}
Претходник:
{{{пре6}}}
{{{списак6}}} Наследник:
{{{после6}}}
Претходник:
{{{пре7}}}
{{{списак7}}} Наследник:
{{{после7}}}
Претходник:
{{{пре8}}}
{{{списак8}}} Наследник:
{{{после8}}}