Круме Волнаровски

С Википедије, слободне енциклопедије
круме волнаровски
Круме Волнаровски
Лични подаци
Датум рођења1909
Место рођењаПрилеп, Османско царство
Датум смрти9. мај 1944.(1944-05-09) (34/35 год.)
Место смртиПрилеп, Краљевина Бугарска
Професијатрговац
Деловање
Учешће у ратовимаНародноослободилачка борба
Херој
Народни херој од11. октобра 1953.

Круме Волнаровски (Прилеп, 1909Прилеп, 9. мај 1944), учесник Народноослободилачке борбе и народни херој Југославије.

Биографија[уреди | уреди извор]

Круме Волнаровски рођен је 1909. године у Прилепу. Пореклом је из старе породице, познате по учешћу у национално-ослободилачком покрету. После заврштка основне школе, радио је у трговачким радњама у прилепској чаршији. Постао је познати гимнастичар и учествовао у такмичењима и изван Југославије. После одслужења војног рока отворио је бакалску радњу и у граду и околини био познат као трговац.

Рано се укључио у раднички покрет. Већ тада се дружио са познатим комунистом Кузманом Јосифовским. Био је врло активан међу револуционарним снагама, нарочито за време предизборних кампања. Као угледан човек у чаршији, радио је на прикупљању „Црвене помоћи“. Године 1941. руководио је „Народном помоћи“.

Биста Крумета Волнароског, Парк Револуције у Прилепу.

У току 1942. године ради као илегалац на партијској техници. Повремено иде по прилепским селима и ради на формирању одбора Народног фронта и скупљању нових бораца за одлазак у партизанске одреде. Године 1943. постао је секретар Среског комитета Комунистичке партије Југославије за Прилеп. Након Фебруарског похода, Круме је мобилизовао цео срез за сарадњу са Првом македонско-косовском бригадом у борби са бугарском војском, концентрисаном на овом простору из неколико гарнизона.

Почетком 1944. године Круме је доста обитавао у Прилепу. Интензивно ради на покривању целог среза мрежом Народноослободилачких одбора и на припремама за изборе делегата за Прво заседање Антифашистичког собрања народног ослобођења Македоније. После једног састанка у мају 1944. године на коме су подељена пуномоћја делегатима и пошто су се они разишли, Круме и члан Обласног комитета КПЈ Киро Гаврилоски остали су у кући где је био одржан састанак. Полиција је сазнала за одржавање овог састанка и опколила је кућу.

На позив бугарске полиције да се предају, Круме и Киро су одговорили паљбом из ватреног оружја. Борба је трајала неколико часова, након чега су полицајци подметнули пожар у кући. Киро се убио како не би пао жив у руке непријатељу, а Круме је заробљен и након мучења умро је 9. маја 1944. године.

Указом председника Федеративне Народне Републике Југославије Јосипа Броза Тита, 11. октобра 1953. године, проглашен је за народног хероја.

Литература[уреди | уреди извор]