Круна Кастиље

Из Википедије, слободне енциклопедије
Грб Круне Кастиље

Круна Кастиље је настала 1230. године последњим уједињењем краљевина Кастиље и Леона. Те године, Фернандо III постаје краљ Кастиље и краљ Леона (у коју су биле укључене старе краљевине Галиције и Астурије).

Историја[уреди]

Краљевине Леон и Кастиља[уреди]

Краљевина Леон је настала из Краљевине Астурије. Краљевина Кастиља је испрва била грофовија у оквиру Краљевине Леон, и током друге половине 10. и прве половине 11. века наизменично била под влашћу или Леона или Наваре, а касније ће попримити звање краљевине.

И пре 1230. године, Краљевине Леон и Кастиља су се два пута уједињавале:

  • Године 1037. Фернандо I уједињује по први пут ове две краљевине. Након његове смрти, 1065. године, краљевине се деле на синове и самим тим раздвајају.
  • Године 1072. Алфонсо VI их поново уједињује. То уједињење ће трајати више од 80 година, до смрти Алфонса VII.

Фернандо III је наследио Краљевину Кастиљу од своје мајке, Беренгеле, а Краљевину Леон од свог оца, Алфонсо IX. Такође је своје територије проширио на долину Гвадалкивира и Краљевину Мурсију искористивши слабљење алмохадског краљевства на југу Иберијског полуострва.

Владари Круне Кастиље имали су следеће титуле: Краљ Кастиље, Леона, Толеда, Галиције, Мурсије, Хаена, Кордобе и Севиље, и кнез Бискаје и Молине. Престолонаследник Круне Кастиље носио је титулу Принца од Астурије.