Крупник

From Википедија
Jump to navigation Jump to search

Крупник
Spelt.jpg
Научна класификација
Царство:
Дивизија:
Класа:
Ред:
Породица:
Потпородица:
Племе:
Род:
Биномијално име
Triticum spelta
Синоними

Triticum aestivum subsp. spelta

Крупник, крупница или пир (лат. Triticum spelta) је врста житарице и блиски сродник данашње пшенице. Пошто се у неким регионима света крупник и пшеница узгајају заједно, ове житарице се укрштају једна са другом[1] и постоји много мешаних сорти и „прелаза“ између „модерне“ пшенице и крупника.

У новије време крупник се више узгаја него раније. Приносом заостаје иза пшенице, али боље подноси оштрију климу и отпорнији је на болести. Између осталог, највише се узгаја у Немачкој („швабенкорн“), Швајцарској („оберкулмер роткорн“ и „остро“), Белгији („роквин“) и Финској („спелти“).

Крупник је хексаполоидна врста житарице, са ниским садржајем глутена у зрну, као и нпр. „мекана пшеница“ (лат. Triticum aestivum). Нису познате дивље врсте крупника, због чега се претпоставља, да је настао мутацијом старијих врста пшенице, као нпр. врсте „тврде пшенице“ (лат. Triticum durum, лат. Triticum dicoccum, лат. Triticum monococcum).

Извори[edit]

  1. ^ Извори за научна истраживања сродности врста пшенице: нпр. P. Bertin, D. Grégoire, S. Massart, D. de Froidmont: High level of genetic diversity among spelt germplasm revealed by microsatellite markers., из „Генома“ (Genome) 47, 2004, стр. 1043–1054

Спољашње везе[edit]