Крушперова палата у Сомбору

Са Википедије, слободне енциклопедије
Крушперова палата
Крушперова палата
Опште информације
МестоСомбор
ОпштинаСомбор
Држава Србија
Време настанка1771.
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна установа за заштитуПокрајински завод за заштиту споменика културе
www.pzzzsk.rs

Крушперова палата у Сомбору грађена је у периоду од 1771. до 1774. године и заједно са Пашином кулом, са којом данас чини једну грађевинску целину, представља непокретно културно добро као споменик културе од великог значаја.[1]

Изглед зграде[уреди | уреди извор]

Крушперова палата са Пашином кулом

Зграду је подигао Паул Крушпер де Варбо, управник царско државних добара у Бачкој и Срему, као породичну једноспратницу непосредно уз Пашину кулу. Кула је вероватно једини видљив остатак средњовековног утврђења, које је свакако задржало своју одбрамбену функцију и у време турске присутности у Сомбору. Помиње је и Евлија Челебија. Архитектура палате је једноставних скромних облика и декорације фасада.

Симетрично је решена са низом отвора – лучних у приземљу и правоугаоних на спрату. Хоризонтална подела је потенцирана потпрозорним венцем у висини парапета приземља и парапета спрата, као и поткровним венцем. Доградњом мањег тракта палата је функционално спојена са кулом и чине целину. Кула је скоро квадратне основе. Има приземље и два спрата, дебелих зидова.

Обе зграде данас користи Историјски архив.[2]

Конзерваторски радови изведени су 1991. године.

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Krušperova palata”. Ravnoplov. Приступљено 7. 11. 2020. 
  2. ^ Историјски архив Сомбор

Спољашње везе[уреди | уреди извор]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.