Пређи на садржај

Кувар

С Википедије, слободне енциклопедије
Кувар
Кувари из Париза, Француска
Занимање
Назив занимањакувар
Подручје рада
кулинарство
Опис
Поља радакухиња, ресторани
Квалификацијезавршен курс или средња школа
Слични послови
пекар

Кувар је врста заната и односи се кување хране. То је тражено занимање и добри кувари су добро и плаћени. Постоје средње школе за куваре али и факултети.

Кувари су по традицији обучени бело, асоцијација на чистоћу и хигијену, која је неопходна код сремања хране. На главама носе карактеристичне капе које истовремено говоре о њиховом рангу, знању и угледу. Што је капа виша тим је ранг кувара виши.

Кувари су имали свој еснаф ашчија, јер се у „турско доба“ то занимање звало ашчија.

Кување је вома популарна људска активност па се штампају књиге, у готово свим женским часописима увек постоје рецепти, постоје редовне ТВ емисије о кувању.

Неки кувари су стекли светску славу кувањем, наступима на ТВ-у, писањем књига. Један од најпопуларнијих је Џејми Оливер а од кувара са ових простора Стево Карапанџа.

Књиге „кувари”[уреди | уреди извор]

Под термином кувар често се подазумевају и књиге које садржи информације о кувању и списак рецепата. Може такође да садржи информације о пореклу, свежини, селекцији и квалитету састојака.

Док западњачки кувари обично групишу рецепте за главне оброке по главним састојцима јела, јапански кувари их уобичајено групишу по куварским техникама (нпр. пржена храна, храна на пари, роштиљана храна). Оба стила кувара садрже додатне групе рецепата као што су супе, десерти...

Спољашње везе[уреди | уреди извор]