Кукуруз

Из Википедије, слободне енциклопедије
Кукуруз
Zea mays.jpg
Кукуруз
Таксономија
Царство: Plantae
Одељак: Magnoliophyta
Класа: Liliopsida
Ред: Poales
Породица: Poaceae
Род: Zea
Биномијална номенклатура
Zea mays
L.
Zea mays "fraise"
Zea mays "Oaxacan Green"
Zea mays "Ottofile giallo Tortonese”

Кукуруз (лат. Zea mays) је једногодишња биљка пореклом из Средње и Јужне Америке. Гаји се у умереним и топлим деловима света у великом броју подврста, варијетета и сорти.

Историја[уреди]

У Европу је донесен 1493. а по неким изворима и 1535. На Балкан је стигао у 17. веку.

Употреба[уреди]

Употребљава се за исхрану људи и домаћих животиња и за индустријску производњу.

Млевењем зрна кукуруза (слично као што се меље пшеницажито) добија се брашно (кукурузно брашно). Од кукурузног брашна или мешањем са пшеничним брашном се за људску исхрану припрема: хлеб, проја, качамак, колачи и друго пециво .

Од кукуруза се добија скроб који се користи у разне сврхе. Производи се и фармацеутски скроб (Maydis amylum) који има различиту примену у медицини и фармацији.

Од клица извађених из зрелог кукуруза прави се врло хранљиво и лековито уље (Maydis oleum) веома богато глицеридима незасићених масних киселина (линолне, олеинске и сл.) и фитостеролима (ситостерол, стигмастерол); садржи и липосолубилне витамине (посебно витамин А).

У кукурузним клицама има око 28% масног уља, 1% лецитина, инозитофосфорне киселине, беланчевина, гванидина, глутамина, шећера и других биолошки врло важних материја, због чега се клице цене као веома јака, концетрована храна.

Интересантно је да се кукурузна свила, уз остале састојке, користи за прављење цигарета против бронхијалне астме.

Производња кукуруза[уреди]

Убедљиво највећи произвођач кукуруза, према подацима из 2009. године, биле су Сједињене Америчке Државе које производе преко 333 милиона тона годишње што је 43% светске производње кукуруза, следећи највећи произвођач је Кина са 163 милиона тона, на трећем месту је Бразил са 51 милионом тона, а Србија је на 17. месту са 6,4 милиона тона годишње (0,815% светске производње).[1]

Референце[уреди]

  1. [1] ФАО статистике


Спољашње везе[уреди]