Кулич (јело)

С Википедије, слободне енциклопедије
Бабушка са хлебом кулич и офарбаним ускршњим јајима, Ставропољски крај, Русија

Кулич је руски назив за ускршњи хлеб. Код источних Словена празнични хлеб је био округао и висок, а на њему су се правили украси од теста. Цилиндрични облик колача везује се за црквену праксу печења артоса. Традиција паске распрострањена је у културама које су биле везане за Византијско царство и традиционални је културни део земаља са православним хришћанима. Једе се у земљама попут Русије, Белорусије, Украјине, Румуније, Јерменије, Грузије, Молдавије, Северне Македоније и Србије.[1][2][3] Кулич је варијанта ускршњих погача и представља не само Ускрс већ и пролеће.[4] Васкрс је веома важан празник у земљама источне Европе, чак важнија од Божића.[5]

Припрема[уреди | уреди извор]

Традиционално после Васкршње службе, кулич, који је стављен у корпу и украшен разнобојним цвећем, освештава свештеник. Освештани кулич се једе сваког дана пре доручка. Сваки остатак кулича који није освештан једе се са паском за десерт.

Кулич се пече у високим, цилиндричним калупима (као што су калупи за кафу или воћни сок). Када се охлади, кулич се украшава белом глазуром (која се мало капље са стране) и шареним цветовима. Историјски гледано, често се служио са паском од сира са симболом ХВ (из традиционалног Ускршњег поздрава Христос васкрсе).

Кулич се једе само између Васкрса и Духова.

Рецепт за кулич је сличан оном за италијански панетоне, али је гушћи и самим тим тежи.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Orthodox Easter in Ukraine”. Архивирано из оригинала 15. 06. 2018. г. Приступљено 23. 04. 2023. 
  2. ^ „Kiev Kulich (Ukraine) - sweet Kiev - dessert Kiev - desserts Kiev - sweets Kiev”. 
  3. ^ „Why No Slavic Easter Is Complete Without Kulich”. Kitchn (на језику: енглески). Приступљено 2018-09-24. 
  4. ^ Kharzeeva, Anna; RBTH, special to (2015-04-10). „Kulich: A cake that means spring, not just Easter”. www.rbth.com (на језику: енглески). Приступљено 2019-03-08. 
  5. ^ „What to Know if You're Visiting Russia on Easter”. TripSavvy. Архивирано из оригинала 2018-01-29. г. Приступљено 2019-03-08.