Култура левкастих пехара

С Википедије, слободне енциклопедије
Култура левкастих пехара

Мапа распростирања културе
Географија
Континент Европа
Регија западна и Северна Европа (Балтик)
Друштво
Друштвено уређење номадско сточарско друштво
Период
Историјско доба неолит, енеолит
Настанак 4200. п. н. е.
Престанак 2800. п. н. е.
Одлике Карактеристична левкаста керамика, перле, кремене и камене секире
Претходници и наследници
  Претходиле су: Наследиле су:
Ертебеле култура Култура звонастих пехара
Култура линеарнотракасте керамике Култура линеарне керамике
Дњепро-доњецка култура
Портал Археологија


Култура левкастих пехара[1] или TRB (из нем. Trichterrandbecherkultur) је археолошка култура неолита и енеолита, племена народа који су између IV. и III. миленијума пре нове ере живела на територији Северне и Средње Европе, на подручју данашње Данске, Пољске, Украјине и (у касној фази) Белорусије. У јужној Скандинавији ово је прва земљорадничка култура раног северног неолита.

Име је добила по керамичким зделама коничног облика са левкастим вратом и ободом.

Опис и порекло[уреди | уреди извор]

Типичан левкаст облик посуде по којем је названа култура
Најлепша позната посуда културе, са Јиланда (Данска)
Модел куће TRB културе на основу налаза са севера Немачке
Типична орнаментика

Становништво се бавило пољопривредом (обрађивањем земљишта, уз помоћ упрегнуте стоке), сточарством (узгој говеда, свиња итд.) и ловом. Насеља су се налазила на високим обалама река и језера, нека су била заштићена рововима и бедемима. Становали су у малим правоугаоним кућама укопаним на стубне конструкције. Археолози су пронашли и поједине велике куће дуге и до 80 m, са неколико просторија дужине до 3 m. Унутар објеката за становање налазиле су се пећи и економске јаме обмазане глином, са зидовима пречника 1,2 m. Погребни обред је био полагање у једноставне гробнице, али постоје поједини мегалитски гробови величине до 130×15×3 m, са неколико гробова под сваким.

Њихов утицај на локалне неолитске културе може се пратити до ушћа Припјата у Белорусији, где је познато око 50 насеља која су археолошки истраживана.

Према неким истраживачима, племена ове културе имају везе са етногенезом древних Германа.

На северу је овој култури претходила мезолитска Ertebølle-Ellerbek култура (5100–4100 п. н. е.), а у осталом делу распрострањења Култура линеарнотракасте керамике, из чијих ловачко-скупљачких друштава се развијала TRB култура.

Материјална култура[уреди | уреди извор]

Од костију и роговља становништво је производило секире, мотике, врхове копља, бодеже, харпуне, а од кремена израђивани су ножеви, шиле, српови, троугласти врхови стрела и бушене секире. Повремено се налазе и бакарни алати, који су углавном импортовани.

Типично посуђе представљају глинене биконичне зделе са високим конусним грлом и ушицама, мали лонци истакнутог обода, амфоре са уским грлом и цедила. Споља су посуде украшаване једноставним геометријским облицима, цик-цак линијама, косим урезима, притисцима прста, назубљеног предмета или шнур траке.

Од глине су такође прављене просолке, тегови, ритуалне секире.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Драгослав Срејовић (1994): Културе бакарног и раног бронзаног доба на тлу Србије, Историја српског народа I, Српска књижевна задруга Београд. Онлајн: Пројекат Растко - Археологија

Литература[уреди | уреди извор]

  • J. P. Mallory (1997): "TRB Culture", Encyclopedia of Indo-European Culture, Fitzroy Dearborn.
  • Torsten Madsen (1997): Ideology and social structure in the earlier Neolithic of south Scandinavia. A view from the sources. In: Analecta Praehistorica Leidensia, Vol. 29, pp. 75–81.
  • Becker C.J. (1955): The introduction of farming into Northern Europe // Cahiers d'histoire mondiale — Vol. 2. № 4.
  • Konrad Jażdżewski (1936): Kultura pucharów lejkowatych w Polsce zachodniej i środkowej — Biblioteka Prehistoryczna, Tom 2. Poznań.
  • Johannes Müller (2011): Megaliths and Funnel Beakers: Societies in Change 4100–2700 BC (= 33. Kroon-Voordracht.) Amsterdam.