Кумулативна муниција

Схематски приказ кумулативног пројектила: 1. Аеродинамички омотач 2. Шупљина 3. Левкаста метална облога експлозивног пуњења 4. Детонатор 5. Експлозивно пуњење 6. Пиезо електрични окидач

Кумулативна муниција је назив за протиовоклопне пројектиле посебне унутрашње конструкције у којима је експлозивно пуњење формирано левкасто и обложено слојем метала велике густине. Основа левка је усмерена ка циљу. Левкаста конструција омогућава постепено топљење, од врха ка дну левка и усмерено кретање честица растопљеног метала, тако да се приликом удара у оклоп формира танки, уско усмерени кумулативни млаз високе температуре који га топи на малом простору.

Најчешћи видови кумулативне муниције су гранате и ракете.

Гранате се могу испаљивати из бестрзајних и класичних топова. Кумулативна муниција је део борбеног комплета свих савремених тенкова.

Ракете са кумулативним главама се најчешће користе у ручним бацачима, авионима, хеликоптерима и другим мобилним противтенковским системима.

Кумулативна граната[уреди | уреди извор]

Пресек кумулативне гранате за оруђа са олученим цевима

Kумулативна граната је пројектил са усмереним експлозивним пуњењем. Њоме се могу уништавати хеликоптери, бункери, тенкови и остали оклопљени и утврђени циљеви. Kумулативна граната се може испаљивати из класичног олученог или из глаткоцевног топа. Код глаткоцевних оруђа, пераја на пројектилу се шире након опаљења и изазивају ротацију дуж његове уздужне осе. Настала центрифугална сила даје пројектилу стабилност у лету, као код муниције испаљене из олучене цеви. Савремени тенкови углавном имају глатке цеви што омогућава већи домет и пробојност гранате.

Руска кумулативна граната 3БК29 намењена глаткоцевним топовима

Што је већи калибар оруђа, то су делотворност и снага кумулативног пројектила већи. Kласични кумулативни пројектили су постали готово бескорисни за уништавање модерних тенкова услед развоја реактивних и вишеслојних композитних оклопа, па су развијене посебне тандем кумулативне бојеве главе које се састоје од више експлозивних пуњења у низу, тако један пројектил пробија више нивоа оклопне заштите. Постоји више подврста кумулативних граната, а у борбеним комплетима данашњих тенкова налазе се вишенаменски пројектили који се користе за уништавање различитих врста циљева.

Ракета са кумулативном главом[уреди | уреди извор]

Ракете са кумулативним бојевим главама имају исту намену као и гранате, функционишу по истом основном принципу и суштински се разликују од граната само по ракетном погону. У наоружању Војске Србије налази се више типова, од којих је најпознатија 9М14 Маљутка која се производи у Србији у фабрици „Крушик“ у усавршеним варијантама са тандем кумулативном бојном главом пробојности преко 800 mm + EPA.


Примери[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. Donald R. Kennedy, History of the Shaped Charge Effect, The First 100 Years — USA – 1983, Defense Technology Support Services Publication, 1983
  2. R F Eather, BSc & N Griffithe, OBE MSc – Some Historical Aspects of the Development of Shaped Charges – Ministry of Defence, Royal Armament Research and Development Establishment – 1984 – pp. 6 – AD-A144 098
  3. http://fofanov.armor.kiev.ua/Tanks/index_r.html