Кунг-фу

Ова страница је закључана од даљих измена анонимних корисника и новајлија због сумњивог доприноса истих, који треба да се расправи на страници за разговор
С Википедије, слободне енциклопедије
Kung Fu Shaolin 03.JPG

Кунг-фу (кин. 功夫, гонг фу, нешто кроз тешки/стрпљиви посао достигнуто) означава кинеске борилачке вештине. Кунг-фу на кинеском језику значи „време одмора”[1].

У ствари, кунг-фу је на западу погрешно преузет појам за кинеске борилачке вештине. У Кини кунг-фу односно гонг фу није појам специјално за борилачке вештине, него за сваку вештину добијену уз велики и одлучни напор. Традиционални кинески назив за борилачке вештине јесте вушу (кин. борбена или борилачка вештина). Кунг-фу заправо представља сваку могућу технику која се може искористити у борби, па је зато правилније рећи да се под кунг-фуом подразумевају борилачке технике уопштено.

У шездесетим и седамдесетим годинама 20. века појам кунг-фу се популизовао од Брус Лија и хонгконгских кунг-фу-филмова (eastern), те се данас међувременом користи и у самој Кини за разликовање борилачке вештине од борилачког спорта.

Значење у кинеској филозофији

Кунг-фу се саставља од слова гонг 功 које означава достигнуће или тековину, и фу 夫 које стоји за човека. Од ових слова састављени појам има у кинеској филозофији једну дубоку интерпретацију.

Кунг-фу је човекова намера, да се кроз стални труд усавршава. Било шта да радимо, кроз наша дела се увек показује наше унутрашње стање. Ако усавршавамо наша дела, усавршавамо и саме себе.
- Таиша Абелар

У том смислу кунг-фу јесте рад на себи, на својој личности, тј. кроз конзеквентну оданост једној вештини. Овде је појам сродан са до (пут) у јапанским традиционалним вештинама. Поред дословног значаја који има појам, до изражаја долази и филозофија тао и његова спиритуална димензија и утицај.

Види још

Референце

  1. ^ „Jeste li vec culi da...3017 | Politikin Zabavnik”. Politikin-zabavnik.rs. Архивирано из оригинала на датум 24. 05. 2015. Приступљено 26. 12. 2012. 

Спољашње везе