Куп Мађарске у фудбалу 1909/10.

С Википедије, слободне енциклопедије
Куп Мађарске 1909/10.
(1909–10 Magyar Kupa)
Миленијумски спортски комплекс
Детаљи
Сезона1909/10.
ПрвакМТК Будимпешта
Статистика
Одиграно утакмица24 екипе
1910/11

Куп Мађарске у фудбалу 1909/10. (мађ. 1909–1910-es magyar labdarúgókupa) је била прва сезона мађарског фудбалског купа. Куп се одвијао по нокаут принципу.[1]

Историјат купа[уреди | уреди извор]

У августу 1909. године 24 тима су ушла у прво коло Мађарског купа. Борбе су почеле у јесен, али прави пехар још није био спреман, па је организовано прикупљање финансијских средстава. И после пола године примљена је незнатна сума, па је Национални спорт предложио да се организује лутрија: издато би 10.000 срећки, а награда би била годишња почасна карта коју би донирао клуб, док би два највећа мађарска спортска листа, Национал спорт и Свет спорта поклонола 15-15 укоричених примерака својих издања током целе године.

Многи су и даље били склони према пехару у енглеском стилу, тако да у првом финалу није било пехара. Организатори су наставили са прикупљањем средстава за израду пехара. На финалној утакмици подигнуте су две чауре на улазу у стадион Миленијум и чекало на донације гледалаца. Резултат прикупљања је био тужан, сакупљено је само 5 круна и 60 шилинга.

У финале су се пласирале екипе МТК Будимпешта|МТК и БТK. Утакмицу је отворио, која се одиграла 8. септембра 1910. године, Бела Карпати, председник савезна. Утакмица се завршила нерешеним резултатом 1 : 1.

По правилима, меч је поновљен 2. октобра, али опет се није одлучио победник и то из два основна разлога. Према савременим извештајима, публика је током целе утакмице реметила игру, а судија Ото Рајхард је прво слабо водио сусрет, а затим је редом искључивао играче из оба тима. Пре првог звиждука, ситуација је била потпуно нејасна нико није био сигуран, и поврх тога у публика је нон−стоп палиле шибице, због чега је цела трибина била осветљена. Због свих ових проблема утакмица је прекинута у 80. минуту при вођству МТК од 2 : 1.

Преосталих 10 неодиграних минута је надокнађено 20. новембра у паузи следеће првенствене утакмице између БТK-МТК, у којој је МАК постигнао још један гол, што је резултирало коначним резултатом од 3 : 1. Тиме је МТК постао први носилац трофеја Купа Мађарске.

Први освајач Купа Мађарске МТК је стартовао у постави: Домонкош, Нађ, Ревес – Биро, Киршнер, Кертес III – Шебешчен, Санто, Кертес I, Кертес II, Фаркаш.

Резултати[уреди | уреди извор]

Четвртфинале[уреди | уреди извор]

1. екипа Резултат 2. екипа
АК Мађар 5 : 1 СК Литографија
БТК 2 : 2 2 : 0 Тереквеш ТЕ
ФТК 4 : 0 НСК
МТК n.j.[2] УТЕ

Полуфинале[уреди | уреди извор]

1. екипа Резултат 2. екипа
БТК 4 : 1 АК Мађар
МТК 4 : 0 ФТК

Финале[уреди | уреди извор]

1. екипа Резултат 2. екипа
МТК 1 : 1 3 : 1[3] БТК

Финале[уреди | уреди извор]

МТК Будимпешта1 : 1БТК
Гол Извештај Гол

Разигравање[уреди | уреди извор]

МТК Будимпешта3 : 1БТК
Ђула Кертес Гол Гол
Бела Ревес Гол
Извештај Оскар Сендре Гол
Гледалаца: 5.000
Судија: Ото Рајхард (Мађарска)

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „1909–10 Magyar Kupa”. RSSSF. 15. 3. 2016. [мртва веза]
  2. ^ Ујпешт је одустао
  3. ^ При резултату од 2 : 1 за МТК утакмица је прекинута у 80. минуту због мрака. Преосталих десет минута је одиграно 20. новембра у паузи следећег првенственог сусрета између БТК и МТК. МТК је постигао још један гол, па је са коначним резултатом од 3 : 1 постао први победник купа.


Литература[уреди | уреди извор]

  • Нађ Бела: A Labdarúgó MNK története (Budapest, 1978)

Спољашње везе[уреди | уреди извор]