Кургани Мокрина

С Википедије, слободне енциклопедије
Kurgan back.png
Кургани Мокрина
Курган код Мокрина.jpg
Кургани Мокрина на мапи Војводине
Кургани Мокрина
 Назив хумке или групе:
Хумке у околини Мокрина
 Кодни назив:
BAN055, BAN116–128
 Тип:
Тумул, курган
 Локација (општина):
Мокрин, Кикинда
 Традиционални назив:
постоји неколико
 Порекло назива:
Према називу локације итд.
 Историјски период:
III-I.век п. н. е.—XIII.век
 Епоха:
Непознато (енеоилит, бронзано доба?)
 Порекло (култура):
 Димензије (приближно):
30×70 m (×150< Дебели хат)
 Висина (приближно):
2-6 m
 Материјал:
Земља
 Стање:
Повољно
 Археолошки истражено:
Неки да

Проласком кроз равнице Војводине путник ненамерник се често сусреће са вештачким брежуљцима, курганима или гробним хумкама древних народа. На подручју Баната се по овом нарочито истиче околина Мокрина, са комплексом од око 20 истих, на потезу између Црне Баре и румунског насеља Велика Теремија.

Опис[уреди | уреди извор]

Мокрин је у историјско време био богато настањен. У околини овог Банатског насеља откривено је на десетине некропола из разних периода. У времену енеолита, на подручје Мокрина стизали су у таласима народи са истока, народи познати по подизању гробних хумки. Ови народи, чија култура се назива и "Јамна" (због начина сахрањивања у згрченом положају у јаме усред хумке) подигли су у непосредној околини данашњег Мокрина сигурно преко двадесет кургана. Археолози их понекад називају и степским културама, због њиховог досељења са Руских и Украјиснких лесних степа. Изгледа да су се добро осећали у нашој равници која је била "Азијска степа у малом" а у то време била погодна за сточарство, те су се настанили и прешли са номадског начина живота на седелачки. То доказују њихова стална насеља са земуницама и некрополе из каснијих епоха, бронзаног и бакарног доба, са елементима Јамне културе.

Курган код Мокрина, на западном улазу у насеље, у "Перјаници"

Мокрин је практички са свих страна окружен курганима, осим са севера. Највећи број истих налази (или се некада налазио) се на потезима "Висока греда", "Песак" и "Водоплав". Велик број хумки налази се и у Мокринском јарошу, на потезу северно од Сајана, што је данас подручје заштићеног добра СРП "Пашњаци велике дропље". Највећи од свих је Дебели хат уједно и тел – вишеслојни археолошки локалитет.

Околина је некад била богата и текућим водама, који су делом меандрирали и природно еутрофисали а делом вештачким каналима исушени. Остаци ових водотока су Ђукошин канал, "Мали" Бегеј и канал "Млака" на самој граници са Румунијом.

Стање и перспективе[уреди | уреди извор]

Све хумке у Мокринском атару задњих година све више пропадају, иако су "преживеле" неколико миленијума. Налазе се на приватним парцелама, и уколико држава не буде у ситуацији да започне процес откупа и рестаурације ових наших најстаријих споменика градитељске баштине, њихова судбина је запечаћена. Све јаче и веће пољске машине немилосрдно гуле њихову површину и прете да их заувек униште.

Старе мапе из 1785., 1870. и 1880.[1] умногоме помажу у лоцирању њиховог положаја и утврђивању димензија пре нарушавања.

Сви путеви воде... на курган

Табела приказује основне податке о хумкама које се могу идентификовати као тзв. историјске, значи све оне за које постоји податак, било стари било нови, али ова листа није ни близу исцрпна.

Листа најважнијих хумки у Мокрину[уреди | уреди извор]

Име хумке Најближи топоним Стање КОД Објашњења и белешке
Курган 1 код Мокрина Перјаница Релативно добро BAN055 На западном улазу у насеље
Курган 2 код Мокрина Перјаница Лоше BAN Са воћњаком по површини
"Близанице" "Песак" Релативно добро BAN Два кургана, у ствари двојна хумка, на потезу "Просине"
Крстина хумка Водоплав Уништена? BAN Хумка више не постоји
Курган "Висока греда" 1 Висока греда Лоше BAN
Курган "Висока греда" 2 Висока греда Узорано BAN
Хумка Песак "Песак" Добро BAN125
Одаја-хумка Сентош Узорано BAN (мађ. Hódalja-halom"hodály" на угарском значи штала за овце)
Анонимна хумка Визиторски центар Добро BAN Хумка са бункером у резервату
Дебели хат Резерват Лоше BAN Буџак некадашњег речног наноса и брег-тел
Три Анте Рондетлер Добро BAN Хумка на тројној граници атара Јазово-Сајан-Мокрин
Погранична хумка Рондетлер Добро BAN Мања хумка која означава разграничење Сајанског и Мокринског атара
Сраница хумка Уништена? BAN Име не познају ни најстарији мештани, па стога ни значење. Али делује као да нису имали поштовања према овој хумки, чим су јој дали подругљив назив

Види још[уреди | уреди извор]

Галерија[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ Мапе Аустроугарских војних премеравања Архивирано на сајту Wayback Machine (17. децембар 2015), 1763-1887 (Military Mapping Survey of Austria-Hungary) - Приступљено [12. 12. 2016]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]