Куртизана

С Википедије, слободне енциклопедије
Вирђинија Олдоини, италијанска куртизана и љубавница француског цара Наполеона III, фотографија из 1866.

Куртизана (франц. courtisane, итал. cortigiana) је израз којим се назива жена којој љубавне везе или пружање сексуалних услуга припадницима више класе представља главни извор прихода и/или темељ њеног друштвеног положаја.

Реч долази од италијанског израза за дворјанку, односно дворску даму, а почео се користити у 16. веку. Дворске даме су тада, када су бракови владара и других великодостојника били мотивисани политиком уместо љубављу, представљале најприкладнији и најдоступнији облик партнера за „озбиљне“ или романтичне љубавне везе. С временом су куртизане постале својеврсна институција која је осим сексуалних пружала и друге услуге; тако се од куртизана очекивало да буду веште у игрању и музици, односно довољно образоване и интелигентне да би могле учествовати у интелектуалним расправама. Куртизане су понекад биле удате, али најчешће за мушкарца нижег друштвеног статуса који је у њеним ванбрачним везама с друштвеном елитом видио средство властитог напредовања. Између куртизана се такође почела јављати хијерархија, тако да су се куртизане на врху друштвене лествице сматрале љубавницама, док оне на дну проституткама.

У данашњем свету, где се промовише једнакост полова, феномен куртизана је прилично редак или није тако видљив као у ранијим периодима. Израз се данас првенствено користи у пежоративном смислу или као еуфемизам за жене за пратњу или елитне проститутке.

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]