Кучум

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Кучум
Бегство Кучума из города Кашлык.jpg
Кучум бежи пред Русима
Датум рођења 16. век
Датум смрти 1601.
Династија Shaybanids
Отац Murtaza Khan
Потомство Ali Khan, Abdul-Khair
Кан Сибира
Период 1569−1598
Претходник Едигер,
Саид-кан
Наследник Али бин Кучум (само на делу територије)

Кучум (почетак XVI века - почетак XVII века) је био велможа [1] и кан Сибира од 1569. године до своје смрти 1598. године.

За време његове владавине, велика руска колонизаторска породица [2] Строганови [1] [2], пребогати поседници из слива Каме, пошто су дуго времена трпели Кучумове нападе из Сибира, па су послали на њега један одред [1] Козака [1] [2] — руских конквистадора [2] — под заповедништвом свог атамана [1] [2] Јермака [2] (Ермака [1]). Атаман је 1582. године напао поседе Кучумове владарске поседе који су се налазили у сливу Оба и Иртиша, потукао га и присајединио Русији његове области. То је прво закорачавање у Сибир, и руско продирање у ту земљу неће се више зауставити [1]. Освојивши западни Сибир, они су га отворили за руску колонизацију и експлоатацију огромне просторе преко Урала [2].

Референце[уреди]

Литература[уреди]

  • Овај чланак, или један његов део, изворно је преузет из књиге „Историја Русије“ Павела Миљукова, која је у јавном власништву.
  • Овај чланак, или један његов део, изворно је преузет из књиге „Историја Русије“ Алексеја Јелачића, која је у јавном власништву.