Кућа народног хероја Алексе Маркишића

С Википедије, слободне енциклопедије
Кућа народног хероја Алексе Маркишића
Опште информације
МестоСокобања
Држава Србија
Врста споменикаНепокретно културно добро
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе Ниш

Кућа народног хероја Алексе Маркишића налазе се у склопу западног подручја урбаног ткива, ван најужег градског центра Сокобање у Његошевој улици бр. 20 и 24. Уписана је у листу заштићених споменика културе Републике Србије (ИД бр. СК 760).

Карактеристике[уреди | уреди извор]

Кућу са имањем купила је породица Маркишић, пореклом са Љуботиња, доласком у Сокобању 1920. године. Личност Алексе Маркишића као човека напредних схватања, публицисте и адвокатског приправника везана је за сва кључна друштвено политичка збивања не само у Сокобањи, већ и у њеном ширем подручју тридесетих година све до почетка рата, као и у време организовања НОБ-а. У саставу дворишта породице Маркишић налазе се две куће. У кући обележеној бројем 20 живео је Алекса Маркишић о чему сведочи натпис на спомен плочи. Састоји се од подрума и приземља без нарочито издужене спољне архитектуре нити осталих градитељских одлика било које врсте. Друга кућа под бр 24. приближно је истоветних димензија као претходна, с тим што у спољњем изгледу делује као нова са спољним зидовимау фигованој опеци. На фасади стоји медаљон у бронзи са ликом Алексе Маркишића у рељефу.[1]

Галерија[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Кућа народног хероја Алексе Маркишића”. Култура. Архивирано из оригинала 14. 02. 2022. г. Приступљено 14. 2. 2022. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]