Кућа Атанацковић Илије у Шимановцима

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Кућа Атанацковић Илије у Шимановцима
Kuća Atanacković Ilije u Šimanovcima, opšti izgled.jpg
Кућа Атанацковић Илије
Опште информације
МестоШимановци
ОпштинаПећинци
Време настанкапрва половина 19. века
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна институција
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе
СедиштеСремска Митровица
АдресаСветог Димитрија 10 22000

Кућа Атанацковић Илије у Шимановцима саграђена је у првој половини 19. века и представља споменик културе од великог значаја.

Архитектура[уреди]

Кућа је грађена као приземни угаони објекат, лоциран на углу улица и обликована је са стилским одликама класицизма. Фасаде су решаване асиметрично. Главна фасада, окренута према Тргу, на левом, дужем, делу има седам правоугаоних прозора, а на десном, краћем делу, на самом углу грађевине, отворен трем са три стуба и степеништем које води у трем. Фасада из Михаљевачке улице је краћа, има четири прозорска отвора и трем са два стуба и оградом од кованог гвожђа. Декоративна обрада обе фасаде изведена је на исти начин, хоризонталном поделом помоћу сокла и профилисаног поткровног венца, изнад којег се налази надстрешница, и вертикалном поделом помоћу пиластера који се завршавају профилисаним капителима. Прозорски отвори правоугаоног облика фланкирани су пиластрима. Испод сваког прозора је профилисани банак, који се пружа од једног до другог пиластра, а изнад правоугаоно поље са профилисаном и лучно завршеном архиволтом. У линети архиволте је полурозета.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.