Кућа Буровца на Гардошу

С Википедије, слободне енциклопедије
Кућа Буровца на Гардошу
Изглед куће Буровца крајем 1970-их
Изглед куће Буровца крајем 1970-их
Изглед куће Буровца крајем 1970-их
Информације
Локација Србија Земун-Београд, Србија
Координате 44° 50′ 52″ N 20° 24′ 36″ E / 44.84778° С; 20.41000° И / 44.84778; 20.41000
Статус Споменик културе
Саграђена 18. век
Срушена 80-их
Коришћење стамбена
Број спратова приземна
Компаније
Архитекта непознат
Власник приватна својина

Кућа Буровца на Гардошу је била споменик културе. Налазила се у Земуну у насељу Гардош на углу улице Високе 27 и Степеништа. Више не постоји јер се урушила.

Опис[уреди | уреди извор]

Кућа породице Буровац на Гардошу је била последња тршћара (кућа покривена трском) у Земуну. Саграђена је у 18. веку и представља типичну сиротињску Војвођанску кућу саграђену од набоја и покривену трском или сламом, стога је и завредела да буде проглашена спомеником културе.

Кућа је правоугаоне основе величине 5 х 12 метара са просторијама висине 2,2 метра. Имала је три просторије: две собе, кухињу и трем. Кухиња се налазила у средини куће, имала је од опеке озидани димњак и из ње се улазило у собе. Соба до улице имала је прозоре који су гледали на улицу, а прозори собе ка дворишту гледали су на двориште. Кућа је била тако постављена, да јој је ужи део излазио на улицу. Са уличне стране, кућа је имала два прозора и асиметрично постављени улаз којим се улазило у трем и двориште. Подови у кући су били земљани. Конструкција крова је била двоводна, кровни покривач је био од трске а забати су били од дасака. Таванска конструкција је била од дрвених греда са чатловкама. Овакве куће су биле типичне за земунска насеља Ћуковац и Гардош.

Галерија[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]