Кућа Величковића у Маскару

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Кућа Величковића у Маскару
Опште информације
МестоМаскар
ОпштинаТопола
Држава Србија
Врста споменикаСпоменик културе
Време настанкапрва половина 19. века
Надлежна институција
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе
СедиштеКрагујевац
Званични веб-сајт

Кућа Величковића у Маскару, насељеном месту на територији општине Топола, представљају непокретно културно добро као споменик културе, одлуком Владе Републике Србије бр. 633-8410/2003 од 18. децембра 2003. године (Сл. Гл. РС бр. 128 од 26. децембра 2003. године).[1]

Кућа је урађена бондрук конструкцијом са доксатом, као тип куће који обухвата углавном сливове све три Мораве, Подунавље и Источну Србију из доба пред крај турске владавине, као и из првих деценија после ослобођења када долази до утицаја са запада. Подигнута је у првој половини 19. века, саграђена је на темељима од ломљеног камена, постављена „на ћелицу”.

То је приземна грађевина, правоугаоне основе која се састоји од „куће”, собе, гостињске собе и доксата. На „кући” се налазе двоја наспрамна врата „на кушаке”, од храстовине, под је земљани, а таваница од профилисаног шашовца. Уз преградни зид до собе био је димњак „на сомић” који је сада сазидан. Ту је сада прозорче, накнадно постављено. Оџаклија је очувана. У соби и гостињској соби под је такође земљани, а таванице од профилисаног шашовца. Врата на соби су орнаментисана геометријским орнаментима, а на гостињској соби су и бојена. На прозорима у соби и гостињској соби сачуване су лепо обрађене топлије, а по један прозор у обе просторије има додатно уграђене капке. Кров је четвороводан, патосан цепаном храстовом шиндром и покривен ћерамидом. На делу стрехе рогови су притесани са два зареза при крају. На делу под косином налази се подрум.

Референце[уреди]

  1. ^ „Кућа Величковића у Маскару”. Завод за заштиту споменика културе Крагујевац. Приступљено 4. 4. 2019. 

Спољашње везе[уреди]