Кућа Димитрија Крсмановића

С Википедије, слободне енциклопедије
Кућа Димитрија Крсмановића
Кућа Димитрија Крсмановића
Опште информације
МестоБеоград
ОпштинаСтари град
Држава Србија
Време настанка1899.
Тип културног добраСпоменик културе
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе
beogradskonasledje.rs

Кућа Димитрија Крсмановића се налази у улици Кнеза Симе Марковића 2, у Београду, на територији градске општине Стари град. Подигнута је 1898/1899. године и представља непокретно културно добро као споменик културе.[1]

Архитектура зграде[уреди | уреди извор]

Кућа Димитрија Крсмановића, подигнута је као репрезентативна породична кућа према пројекту архитекте Милорада Рувидића у непосредној близини Саборне цркве и Београдске тврђаве. Подигнута на парцели веома оштрог угла, кућа је обликована са две бочне и једном уском централном фасадом.

Централна фасада је постала носилац целокупног академског репертоара – тространог еркера у приземљу завршеног балконом са балустрадом на првом спрату, прислоњених стубова са капителима и богате декоративне пластике. Чеону фасаду наглашавају и мансардни прозори барокизираних облика и пирамидална купола са лукарнама.

Бочне фасаде су решене на уобичајени академски начин – трочланом поделом по вертикали, степеновањем по висини и постављањем прозорских отвора у уобичајеном ритму.

Осим архитектонском, објекат се истиче и својом ликовном вредношћу, изразитим значајем за простор који чини околину Саборне цркве и Косанчићевог венца.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]