Пређи на садржај

Кућа Здравка Ђурића

С Википедије, слободне енциклопедије
Кућа Здравка Ђурића
Кућа Здравка Ђурића
Опште информације
МестоБеоград
ОпштинаСтари град (Београд)
Држава Србија
Време настанка1934.
Тип културног добраСпоменик културе
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе
beogradskonasledje.rs

Кућа Здравка Ђурића се налази у Београду, на територији градске општине Стари град. Подигнута је 1934. године и представља непокретно културно добро као споменик културе.[1]

Стамбена зграда је подигнута према пројекту архитекте Бранислава Којића. Просторно решење грађевине заснива се на слободном обликовању основе и рационалном компоновању простора. Приземна зона, решена у виду масивног постамента, олакшана је великим прозорским површинама излога дућана, док су горњи спратови знатно слободније обрађени. Затворени кубични волумен зграде олакшан је јасно издвојеним прозорским отворима и угаоним балконима. Примена вертикалног низа округлих прозора, кровне терасе и постоља за заставу спада у стандардне елементе модерног архитектонског речника. Складан однос маса остварен је међусобним прожимањем вертикала и уједначеног ритма прозора и хоризонталних линија балконских ограда.

Годину дана након подизања, зграда др Ђурића награђена је признањем за најлепшу фасаду, чиме је постала узор архитектама модерног правца у пројектовању стамбених зграда. По својој оригиналности и квалитету архитектонске обраде она спада међу важнија Којићева остварења изведена у модерном духу и представља један од антологијских примера зрелог београдског модернизма између два рата.

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]