Кућа Пантелије Машића у Каленићу (Уб)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Кућа Пантелије Машића у Каленићу (Уб)
Опште информације
МестоКаленић
ОпштинаУб
Држава Србија
Врста спомениказграда
Време настанка19. век
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна институција
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе
СедиштеВаљево
АдресаМилована Глишића 2 14000
Званични веб-сајт

Кућа Пантелије Машића у Каленићу (Уб), спада у споменике културе од великог значаја. [1] [2]

Изглед куће[уреди]

Кућа припада новијем типу осаћанске куће, грађене у другој половини 19. века. Квадратне је основе подигнута на каменим темељима, грађена у бондрук систему са испуном од чатме, стрмог пирамидалног крова покривеног бибер црепом, на чијем врху доминира масивни димњак са четири лучна отвора. Троделне је просторне структуре, добијене поделом основе на два дела од којих једну заузима "кућа" а другу две собе. "кућа" је са двоја наспрамна врата, отвореним огњиштем уз зид соба и плетеним димњаком ослоњеним на тавањаче. Под у "кући" и једној соби је од земље, а у другој поплочан циглом. Таваница у "кући" је од шашоваца, а у собама од ваљака. Мада је ван функције и неодржавана, у потпуности је задржала изворни конструктивни склоп. Складним пропорцијама и чистим конструктивним склопом кућа пантелије машића представља вредан пример традиционалне сеоске куће тамнаве, која је као тип познат по називу "новија осаћанка" послужио као модел у развоју сеоске куће западне србије до данас.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

Литература[уреди]

  • Завод за заштиту споменика Ваљево: "Споменичко наслеђе Колубарског и Мачванског Округа" . Ваљево: 2006. ISBN 978-86-904745-2-3. COBISS.SR 131307532

Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://vaza.co.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2013110510010149.