Кућа Саве Шумановића у Шиду

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Кућа Саве Шумановића у Шиду
Kuća Save Šumanovića 393.jpg
Кућа Саве Шумановића у Шиду
Опште информације
МестоШид
ОпштинаШид
Време настанка1867.
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна институција
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе
СедиштеСремска Митровица
АдресаСветог Димитрија 10 22000

Кућа Саве Шумановића у Шиду, првобитно подигнута 1867. године као пивара, па пошта, дуги низ година је у њој живео и радио сликар Сава Шумановић. Представља непокретно културно добро као споменик културе од великог значаја.

Сава Шумановић[уреди]

Сава Шумановић (Винковци, 22. јануар 1896Сремска Митровица, 30. август 1942) је био један од најзначајнијих сликара српске уметности 20. века.

Изглед куће[уреди]

Временом зграда је претрпела разне измене и доградње, што отежава његову просторну анализу из времена изградње. Правоугаоног је облика, са три просторије окренуте ка улици, ходником и једном просторијом са дворишне стране, имала је и трем на истоку, који је касније био замењен новим просторијама.

Зграда је грађена од опеке и ћерпича, малтерисаном дворишном фасадом и уличном која је богато декорисана, са средишњим ризалитом оивиченом пиластрима и троугластим завршетком. Лучно завршеним прозорима изнад којих се налазе балдахински украси од малтера и година изградње, централни део фасаде чини заједно са атиком јединствену и најраскошније обрађену целину.

Бочни делови композиције рашчлањени су правоугаоним прозорима са профилисаним малтерским рамом и богато обрађеним кровним венцем са конзолама, између којих се налазе кружни тавански отвори у облику стилизованог цвета.

На згради су конзерваторски радови извођени више пута, последњи пут 1997. године

Види још[уреди]

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]