Кућа Стевана Синђелића у Грабовцу

С Википедије, слободне енциклопедије
Кућа Стевана Синђелића
Kuca Stevana Sindjelica selo Grabovac Svilajnac 1.JPG
Кућа Стевана Синђелића
Опште информације
МестоГрабовац
ОпштинаСвилајнац
Држава Србија
Време настанка19. век
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе Крагујевац
www.zaprokul.org.rs/LKP/Kragujevac/zavod_za_zastitu_spomenika_kulture.html

Кућа Стевана Синђелића се налази у селу Грабовац у општини Свилајнац. Као типична грађевина моравског типа какве су подизане крајем 18. и почетак 19. века, своје постојање везује за име Стевана Синђелића (1770—1809), расинског војводу и српског војсковођу из Првог српског устанка. Поред историјског значаја, а и као редак примерак сачуваног примера народног градитељства, кућа као непокретно културно добро представља споменик културе од великог значаја.

Историјат[уреди | уреди извор]

Стеван Синђелић је рођен у селу Војсци, а у Грабовац се доселио после ране смрти оца Радована Ракића, са мајком која се преудала. По мајчином имену Синђелија прозван је Синђелић. Грабовац је било место у коме је живео, стекао породицу и одлазио у бојеве. На садашње место у центру села крај школе је пренета са првобитног удаљеног неких стотинак метара. [1]

Изглед куће[уреди | уреди извор]

Кућа се налази у пространом дворишту са капелом, дрвеном звонаром и трпезаром. Подигнута је као троделна чатмара са тремом и доксатом, под којим је улаз у подрум, покривена је ћерамидом. Унутрашњост чине три просторије две собе и „кућа”-највећа просторија у којој се налази зидано огњиште и где се одвијао највећи део свакодневног живота. У њој су, до премештања, живели чланови породице Синђелић. По предању, у њој су се ресавски устаници причешћивали пре одласка у бојеве. [2]

Радови на пресељењу куће обављени су 1974. године а на презентацији објекта, дворишта и етнолошке музејске поставке 1975. године.

Галерија[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Свилајнац/Споменици
  2. ^ „Свилајнац шта видети/Кућа Стевана Синђелића”. Архивирано из оригинала на датум 12. 10. 2014. Приступљено 07. 10. 2014. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]