Пређи на садржај

Кућа Шоп Ђокића

С Википедије, слободне енциклопедије
Кућа Шоп Ђокића
Кућа Шоп Ђокића
Опште информације
МестоЛесковац
ОпштинаЛесковац
Држава Србија
Врста споменикаСпоменик културе од великог значаја
Време настанкапочетак 19. века
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе Ниш
www.ni.rs

Кућа Шоп Ђокића се налази у Лесковцу, саграђена је почетком 19. века, има статус споменика културе у категорији културног добра од великог значаја.[1] Породица Шоп-Ђокић је у њој живела од 1820. до 1956. године. када је један део имовине конфискован, а сама кућа национализована.

Архитектонске карактеристике

[уреди | уреди извор]

Кућа је подигнута као спратна грађевина у бондручном конструктивном систему, са вишесливним кровом покривеним ћерамидом са истуреним стрехама. Првобитно, кућа је имала четири просторије у приземљу и пет просторија на спрату. Посебно се истиче диванхана на спратном делу, постављена на средини дворишне фасаде. У ентеријеру зграде истичу се декорације у дуборезу на таваницама, огради степеништа, долапима и нишама, као и оквирима врата и прозора. Посебну занимљивост у ентеријеру куће чине капци на прозорима, који су сачињени из два дела тако да се горњи део подиже, а доњи спушта. Током 1979. године реконструисан је западни део куће, када је дошло и до промене у распореду просторија у приземљу и на спрату. Без обзира на промене које су настале у ентеријеру кућа је задржала опште особености градске куће карактеристичне за прву половину 19. века.

Зграда има приземље и спрат. С обзиром на значај и улогу коју игра у развоју архитектуре града, кућа је стављена под заштиту државе. Дворишна фасада куће је разуђенија, приступачнија и живља од спољне, што сведочи о затвореном породичном животу који је карактеристичан за период владавине Турака. Главне и најлепше просторије налазе се на спрату. Простран хол је у средини, а иза хола се улази у отворену диванхану, најистакнутији и најлепши део куће. Најинтересантнији декоративни елемент целог објекта је таваница диванхане, богато израђена у дуборезу, каквих у Србији нема много сачуваних. У ентеријеру зграде истичу се декорације у огради степеништа, у зиданим долапима и нишама, оквирима врата и прозора, а посебну занимљивост у екстеријеру куће чине капци на прозорима.[2]

Данас кућа Шоп Ђокића има културно-просветну намену и у њој је смештена Туристичка организација града Лесковца.[3]

Галерија

[уреди | уреди извор]

Референце

[уреди | уреди извор]
  1. ^ Блогспот/Кућа Шоп Ђокић
  2. ^ „Осам миленијума културног наслеђа Лесковца“ - Висока пословна школа струковних студија, 11 страна, Лесковац 2016
  3. ^ „О нама”. Turistička organizacija Leskovac (на језику: српски). Приступљено 2. 8. 2019. 

Спољашње везе

[уреди | уреди извор]