Кућа змаја

С Википедије, слободне енциклопедије
Кућа змаја
Лого серије
Ориг. називHouse of the Dragon
Жанр
Аутор
Темељи се нароману Ватра и крв
Џорџа Р. Р. Мартина
Улогесписак улога
КомпозиторРамин Џавади
ЗемљаСАД
Локација
Језикенглески
Број сезона1
Број епизода10 (списак епизода)
Време трајања53—67 минута
Продукција
Извршни продуцент
  • Мигел Сапочник
  • Рајан Кондал
  • Џорџ Р. Р. Мартин
  • Рон Шмит
  • Џослин Дијаз
  • Сара Хес
  • Винс Герардис
Продуцент
  • Карен Вокер
  • Ангус Мор Гордон
  • Алексис Рејбен
  • Кевин Лау
Монтажер
  • Тим Портер
  • Селина Макартур
Директор
фотографије
  • Фабијан Вагнер
  • Пепе Авила дел Пинто
Производња
  • GRRM
  • Bastard Sword
  • 1:26 Pictures Inc.
  • HBO Entertainment
ДистрибуцијаWarner Bros. Domestic Television Distribution
Емитовање
ЕмитерHBO
Формат сликеHDTV 1080i
Формат тонаDolby Digital 5.1
Премијерно
приказивање
21. август 2022 (2022-08-21) — данас
Сродно
приказивање
Игра престола
Емитовање у Србији
ЕмитерHBO
Формат сликеHDTV 1080i
Формат тонаDolby Digital 5.1
Премијерно
приказивање
22. август 2022 (2022-08-22) — данас

Кућа змаја (енгл. House of the Dragon) америчка је фантастично-драмска телевизијска серија коју су створили Рајан Кондал и Џорџ Р. Р. Мартин за HBO. Преднаставак је серије Игра престола (2011—2019) и друга серија у франшизи Песма леда и ватре. Шоуранери прве сезоне серије су Кондал и Мигел Сапочник. Темељена на Мартиновом роману Ватра и крв из 2018. године, серија је смештена око 100 година након уједињења Седам краљевстава, скоро 200 година пре догађаја из Игре престола и 172 године пре рођења Денерис Таргарјен. Са ансамблском поделом улога, серија бележи догађаје који су довели до почетка краја династије Таргарјен, разарајућег грађанског рата, познатог као „Плес змајева”.

Серија је наручена у октобру 2019. године, док је кастинг почео у јулу 2020, а снимање у априлу 2021. у Уједињеном Краљевству. Прва сезона од 10 епизода је премијерно приказана 21. августа 2022. године, односно 22. августа у Србији. Пет дана после премијере, серија је обновљена за другу сезону.[5] Сапочник је дао оставку на месту шоуранера након прве сезоне, остављајући Кондала као јединог шоуранера за другу сезону.

Прва сезона је добила веома позитивне критике, уз похвале за развој ликова, сценарио, музику и глумце (посебно Консидајна, Смита, Д’Арсијеву, Алкокову и Кукову). Међутим, критиковани су темпо, посебно временски скокови и тамно осветљење неких сцена. Премијеру серије је током првог дана пратило преко 10 милиона гледалаца преко линеарних канала и платформе HBO Max, што је највише у историји ове мреже.

Улоге[уреди | уреди извор]

Глумац Улога
Педи Консидајн краљ Висерис I Таргарјен
Мет Смит принц Демон Таргарјен
Ема Д’Арси принцеза Ренира Таргарјен
Мили Алкок (млада)
Рис Иванс сер Ото Хајтауер
Стив Тусен лорд Корлис Веларион
Ив Бест принцеза Ренис Таргарјен
Соноја Мизуно Мизарија
Фабијен Франкел сер Кристон Кол
Оливија Кук леди Алисент Хајтауер
Емили Кери (млада)
Грејам Мактавиш сер Харолд Вестерлинг
Метју Нидам Ларис Стронг
Џеферсон Хол лорд Џејсон Ланистер
сер Тиленд Ланистер
Хари Колет принц Џасерис Веларион
Лио Харт (млад)
Том Глин-Карни принц Егон Таргарјен
Тај Тенант (млад)
Еван Мичел принц Емонд Таргарјен
Лео Ештон (млад)
Фија Сабан принцеза Хелена Таргарјен
Иви Ален (млада)
Бетани Антонија леди Бела Таргарјен
Шани Сметерст (млада)
Фиби Кемпбел леди Рена Таргарјен
Ева Осеи-Гернинг (млада)

Епизоде[уреди | уреди извор]

1. сезона (2022)[уреди | уреди извор]

Бр. еп.НасловРедитељСценаристаПремијераГледаност у САД
(милиони)
1Змајеви наследници
The Heirs of the Dragon
Мигел СапочникРајан КондалСједињене Америчке Државе 21. август 2022. (2022-08-21)
Србија 22. август 2022. (2022-08-22)
2,17[6]
Након смрти обојице синова, стари краљ Џехерис I Таргарјен сазива Велико веће да одабере наследника. Лордови Вестероса бирају Џехерисовог најстаријег мушког унука, принца Висериса, уместо принцезе Ренис, најстаријег унучета старог краља. Девет година након почетка своје владавине, краљ Висерис организује турнир како би прославио трудноћу краљице Еме Ерин, уверен да она носи његовог дуго очекиваног мушког наследника. Мало веће занемарује упозорење господара бродова лорда Корлиса Велариона да Тријархија, савез Слободних градова Есоса, прети да заузме морске путеве Вестероса. Краљева десница, сер Ото Хајтауер, критикује Висерисовог брата и наследника, принца Демона, због његове бруталности као команданта Градске страже. На турниру, млади сер Кристон Кол, витез простог порекла, надмашује Демона. У међувремену, Ема пролази кроз порођајне муке, а Висерис у нади да ће спасити дете дозвољава да јој се изврши царски рез, знајући да његова супруга неће преживети. Њихов новорођени син, Белон, умире убрзо након тога. Висерис одбија молбе већа да именује новог наследника све док Ото не открије да је Демон подругљиво назвао Белона „Једнодневним наследником”. Бесан, Висерис протерује Демона из Краљеве Луке и именује своје једино живо дете, принцезу Рениру, наследницом Гвозденог престола, откривајући јој сан Егона Освајача који га је инспирисао да уједини Вестерос.
2Принц лупеж
The Rogue Prince
Грег ЈајтансРајан КондалСједињене Америчке Државе 28. август 2022. (2022-08-28)
Србија 29. август 2022. (2022-08-29)
2,26[7]
Шест месеци касније, Демон је без краљеве дозволе заузео утврђење Змајкамен. Када кнез-адмирал Крагас Драхар, познат као Хранитељ Ракова, нападне архипелаг Степенице по налогу есоске Тријархије, Мало веће одбацује Ренирин предлог да покажу своју силу. Уместо тога, Ренира је послата да именује новог витеза Краљеве гарде. Игноришући савете других, она бира сер Кристона, јединог витеза са стварним борбеним искуством. Сер Ото шаље своју младу ћерку, леди Алисент, да утеши ожалошћеног краља; она саветује Висериса да разговара са Рениром о својој краљевској дужности да се поново ожени. Лорд Корлис и његова супруга, принцеза Ренис, предлажу Висерису да сједине своје валиријске куће краљевим браком са њиховом дванаестогодишњом ћерком Леном. У међувремену, Мало веће сазнаје да је Демон, проглашавајући себе правим наследником, украо једно змајево јаје и намерава да ожени своју љубавницу, Мизарију, иако је већ ожењен. Ото и Мало веће плове до Змајкамена да поврате украдено јаје. Ренира их прати са својим змајем, Сираксом, и присиљава Демона да се одрекне својих узурпираних поседа и врати јаје. Висерис објављује своју намеру да се ожени Алисент, разбесневши Корлиса, који предлаже савез Демону.
3Други његовог имена
Second of His Name
Грег ЈајтансГејб Фонсека и Рајан КондалСједињене Америчке Државе 4. септембар 2022. (2022-09-04)
Србија 5. септембар 2022. (2022-09-05)
1,75[8]
Већ три године, лорд Корлис и принц Демон се боре са Хранитељом Ракова и његовим снагама на Степеницама без подршке Гвозденог престола. У међувремену, краљ Висерис планира велики лов како би прославио други рођендан свог и Алисентиног сина Егона. Ренира није задовољна очевом претераном пажњом према њеном полубрату Егону. Болесни краљ инсистира на томе да Ренира, која сада има седамнаест година, мора да се уда да би успоставила снажан савез и заштитила своју лозу. Разматра се мноштво удварача, укључујући и двогодишњег принца Егона. Лорд Лионел Стронг препоручује сер Ленора Велариона, сина лорда Корлиса, као потенцијалног просца, чиме би се поправио раскол између две куће. Превазилазећи претходне сумње, Висерис уверава Рениру да она остаје његова наследница и да може сама да изабере свог супруга. У међувремену, браћа Хоберт и Ото Хајтауер потајно планирају да поставе Егона за наследника, јачајући моћ и престиж своје породице. Након што се сер Вемонд Веларион замоли за краљеву помоћ, Висерис пристаје да пошаље помоћ на Степенице. Видећи подршку свог брата као крај своје прилике да се докаже, Демон креће сам на Хранитеља Ракова, побеђујући у бици која је уследила пре него што стигну крунске снаге.
4Краљ Уског мора
King of the Narrow Sea
Клер КилнерАјра ПаркерСједињене Америчке Државе 11. септембар 2022. (2022-09-11)
Србија 12. септембар 2022. (2022-09-12)
1,81[9]
После неуспешног вишемесечног бирања супруга, Ренира се враћа у Краљеву Луку. Демон се такође враћа након освајања већине Степеница. Сада познат као „Краљ Уског мора”, Демон се заклиње на верност Висерису и предаје му круну. Док помирена браћа славе, Алисент и Ренира се такође мире. Када падне мрак, Демон и Ренира се искрадају да истраже Краљеву Луку, пију, присуствују развратној представи и посећују јавну кућу. Демон заводи Рениру, али, у немогућности да конзумира њихов однос, он је напушта. Враћајући се у Црвену тврђаву, Ренира користи свој положај да примора сер Кристона да спава с њом. Обавештен од шпијуна познатог као „Бели Црв”, сер Ото говори краљу о Демоновом и Ренирином изласку. Алисент ово чује и приватно испитује Рениру, која одбацује оптужбе. Висерис се суочава са Демоном који, мамуран и рашчупан, наизглед потврђује гласине и предлаже да се ожени Рениром. Висерис тврди да Демон жели само круну и протера га у Дол. Да би избегао скандал и ојачао престо, Висерис наређује Ренири да се уда за сер Ленора Велариона. Висерис отпушта Ота на месту деснице након што га је Ренира оптужила да манипулише краљем ради личне користи. Велемештар Мелос даје Ренири абортивни чај из предострожности на Висерисов захтев.
5Ми осветљавамо пут
We Light the Way
Клер КилнерШармен ДегратеСједињене Америчке Државе 18. септембар 2022. (2022-09-18)
Србија 19. септембар 2022. (2022-09-19)
1,83[10]
У Долу, Демон убија своју жену, леди Реу Ројс. Пре одласка из Краљеве Луке, сер Ото упозорава краљицу Алисент да ће Ренирин долазак на престо учинити Алисентину децу могућом претњом за круну, јер су они краљеви синови. Ренира и сер Ленор Веларион су верени. Разумевајући Ленорову хомосексуалност, Ренира предлаже да испуне своје краљевске дужности како би произвели наследнике, док би били слободни да имају љубавнике. Сер Кристон је понижен када Ренира одбије његов предлог да побегне у Есос и преузму нове идентитете; њој је дража њихова тренутна сексуална веза. Алисент испитује Кристона о Ренири и Демону, али због неспоразума он признаје да је Ренирин љубавник. Током прославе веридбе Ренире и Ленора, Алисент улази у дворану, прекидајући Висерисов говор, носећи зелену хаљину, сигналну боју за позив Хајтауера на оружје. Демон такође неочекивано долази на прославу. Суочен са Реином рођаком, Демон пориче да ју је убио и жели да потврди свој захтев да наследи њене поседе. Леноров љубавник, сер Џофри Лонмут, претпоставља да је Кристон Ренирин љубавник. Када Кристон помисли да му Џофри прети уценом, он га брутално убија, што разара Ленора и ужасава госте. Ренира и Ленор су се приватно венчали касно те ноћи. Висерис се руши након церемоније. У међувремену, Алисент интервенише кад се осрамоћени Кристон спрема да изврши самоубиство.
6Принцеза и краљица
The Princess and the Queen
Мигел СапочникСара ХесСједињене Америчке Државе 25. септембар 2022. (2022-09-25)
Србија 26. септембар 2022. (2022-09-26)
1,86[11]
Десет година касније, Ренира је родила три сина — Џасериса, Лусериса и новорођеног Џофрија. Ниједан од њих нема валиријску сребрнасту косу, али краљ Висерис одбацује тврдњу краљице Алисент да сер Ленор није њихов отац. Алисент говори Егону да мора да се припреми да једног дана оспори Ренирино право на Гвоздени престо, јер ће он, као Висерисов прворођени син, увек бити претња за њу, а његов живот не би био сигуран ако би она постала краљица. Демон и његова супруга, Лена Веларион, посећују Пентос са ћеркама Белом и Реном. Тамошњи кнез им нуди земље у замену за савез против Тријархије. Неспособна да се породи током мучног порођаја, Лена наређује свом змају Вагару да је спали. Сер Кристон, који сада служи Алисент, подстиче сер Харвина Стронга да га нападне имплицирајући да је Харвин отац Ренирине деце. Да би ублажила породичне свађе, Ренира предлаже Џасерису да се ожени Хеленом, Алисентином ћерком, што Алисент одбија јер верује да је Џасерис копиле. Убрзо након тога, осрамоћени сер Харвин опрашта се са Рениром и њеним синовима пре него што га његов отац, краљева десница, сер Лионел, отпрати до замка Харендвор. Снажно се наговештава да је сер Харвин у ствари биолошки отац Ренирина три сина. Алисент се поверава млађем сину сер Лионела, Ларису, да жели да њен отац, сер Ото, поново буде краљева десница. Ларис регрутује три криминалца да подметну пожар у Харендвору, убијајући Лионела и Харвина. Ренира сели своје домаћинство на Змајкамен, доводећи и Леноровог љубавника, сер Карла Корија.
7Плавикрај
Driftmark
Мигел СапочникКевин ЛауСједињене Америчке Државе 2. октобар 2022. (2022-10-02)
Србија 3. октобар 2022. (2022-10-03)
1,88[12]
Краљ Висерис и његов двор присуствују сахрани леди Лене у Плавикрају. Ренира и Демон улазе у физичку везу. У међувремену, Висерис не успева да се помири са Демоном. Принц Емонд тврди да је Вагар његов змај, што доводи до сукоба са његовим рођацима и нећацима у којем Лусерис ножем ископа Емондово око. Тражећи правду, краљица Алисент насрће на Лусериса са Висерисовим бодежом од валиријског челика како би му ископала око. Ренира спречава Алисент, али се том приликом повреди. Након потезања тврдњи да су Ренирини синови копилад, Висерис декретом објављује да ће свакоме ко доведе у питање њихов легитимитет бити ишчупан језик. Касније, бивша краљева десница, Ото Хајтауер уверава Алисент да ће победити, док се Ренира и Демон удружују против Алисент и њене породице. Да би продужила чисту лозу Велариона, принцеза Ренис предлаже да лорд Корлис пренесе своју титулу преко своје унуке, Беле у браку са принцем Лусерисом, пошто Ленор није оставио потомство. Чини се да сер Карл убија Ленора, док схрвани и неутешни Ренис и Корлис верују да угљенисано тело припада њиховом сину. Демон и Ренира се приватно венчавају у старој традицији валиријских змајских господара да би овековечили крвну лозу Таргарјена. У међувремену је приказано да је Ленор, након што је лажирао своју смрт, тајно побегао из Плавикраја са сер Карлом.
8Господар плима
The Lord of the Tides
Гита Васант ПателАјлин ШимСједињене Америчке Државе 9. октобар 2022. (2022-10-09)
Србија 10. октобар 2022. (2022-10-10)
1,73[13]
Шест година касније, лорд Корлис Веларион је тешко рањен у борби на Степеницама. Његов брат, сер Вемонд, стиже у Краљеву Луку да би захтевао од краља да га именује за Корлисовог наследника. Ренира и Демон се враћају у престоницу да одбране Лусерисово право. Краљ Висерис је сада прикован за кревет, унакажен и ментално дезорјентисан. Краљица Алисент и краљева десница, Ото Хајтауер, надгледају све краљевске послове. Алисент покрива принца Егона који је силовао слушкињу. Ренира предлаже два брака са кућом Веларион да би добила подршку принцезе Ренис. Она преклиње Висериса да одбрани њено наследно право, цитирајући сан Егона Освајача о Принцу који је обећан. Док Вемонд излаже своју молбу пред већем, Висерис, једва ходајући, улази и проглашава Лусериса наследником Плавикраја. Демон одруби главу Вемонду када овај оптужи Рениру да је курва, а њена децу копилад. Чини се да се породица помирила током гозбе, али након што Висерис оде, Емонд подстиче свађу инсинуирајући да су Ренирина три најстарија сина ванбрачна. У међувремену, Алисентина дворска дама, Талија, редовно даје информације Демоновој бившој љубавници, Мизарији. Висерис, на самрти, мрмља делове сна Егона Освајача, за које Алисент погрешно верује да се односе на њиховог сина Егона.
9Зелено веће
The Green Council
Клер КилнерСара ХесСједињене Америчке Државе 16. октобар 2022. (2022-10-16)
Србија 17. октобар 2022. (2022-10-17)
1,56[14]
Након Висерисове смрти, сер Ото и Мало веће планирају крунисање принца Егона. Сер Кристон убија лорда Бизберија, који се супротставио овоме. Лорд заповедник Краљеве гарде, Харолд Вестерлинг, подноси оставку у знак протеста. Ото чува Висерисову смрт као тајну да би ојачао позицију већа, а затим приморава племените куће да обећају своју верност Егону. Они који се опиру бивају заточени или обешени. Ото и Алисент разговарају о томе да ли да убију или протерају Рениру и одвојено крећу да пронађу несталог принца Егона и саопште му вести: Ото шаље браћу из Краљеве гарде, сер Ерика и сер Арика Каргила, док Алисент задатак поверава сер Кристону и принцу Емонду. Каргилови први проналазе Егона, али га Кристон и Емонд на силу одводе. Лорд Ларис каже Алисент да се шпијуни, укључујући и њену дворску даму, Талију, налазе у Црвеној тврђави. Алисент одобрава уклањање главног шпијуна. Алисент убеђује невољног Егона да искористи своје право по рођењу. Грађани Краљеве Луке су доведени у Змајиште да присуствују Егоновом крунисању. Принцеза Ренис, одбијајући да подржи Егоново право, је заробљена. Ерик је ослобађа и она улази у пећине Змајишта. Узјахајући своју змајицу, Мелису, она насилно проваљује у велику дворану испод несвесних цивила, изазивајући хаос и смрт; змајица урличе на посматраче из краљевске породице пре него што Ренис побегне из Краљеве Луке на Мелисиним леђима.
10Црна краљица
The Black Queen
Грег ЈајтансРајан КондалСједињене Америчке Државе 23. октобар 2022. (2022-10-23)
Србија 24. октобар 2022. (2022-10-24)
1,85[15]
Принцеза Ренис стиже на Змајкамен да пренесе вести о смрти краља Висериса и ступању принца Егона на престо; вест шокира Рениру и она прерано рађа мртворођенче. Демон притиска Рениру да крене у рат. Када сер Ерик донесе Висерисову круну, Ренира је проглашена краљицом. Сер Ото Хајтауер представља услове краља Егона II за Ренирину предају, укључујући задржавање њене краљевске титуле и Змајкамена, и права њених синова да наследе Плавикрај; Демон је бесан када Ренира одлучи да размисли о томе да пристане како би ујединила краљевство против претње са севера коју је предвидео сан Егона Освајача. Лорд Корлис обећава оданост куће Велариона Ренириној „Црној” фракцији; Демон планира да регрутује још јахача змајева и буди великог змаја који хибернира у пећини. Принчеви Џасерис и Лусерис су послати као изасланици да обезбеде савезништва кућа Ерин, Старк и Баратеон. Лусерис се састаје са лордом Боросом Баратеоном и открива да је принц Емонд такође дошао да осигура Баратеоне као савезнике Егона II. Краљ Егон II понудио је Боросу политички савез кроз брак између његове ћерке и Емонда, док Ренира није понудила ништа. Лусерис одлази на свом змају, Араксу, али Емонд га прогони на Вагару. Раздражљиви змајеви пркосе својим јахачима; Аракс бљује ватру на Вагара; Вагар затим прождире Лусериса и Аракса, на изненађење Емонда. Ренира је схрвана и бесна када прими вест о овоме.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Huddleston, Tom (22. 8. 2022). „House of the Dragon recap: episode one – blood, guts, gore and tons of epic action”. The Guardian. Архивирано из оригинала 18. 10. 2022. г. Приступљено 30. 10. 2022. 
  2. ^ „House of the Dragon”. The A.V. Club. Архивирано из оригинала 23. 10. 2022. г. Приступљено 30. 10. 2022. 
  3. ^ Jarvey, Natalie (20. 10. 2022). „In the Battle of the Genre Shows, Does House of the Dragon or Rings of Power Take the Crown?”. Vanity Fair. Архивирано из оригинала 24. 10. 2022. г. Приступљено 24. 10. 2022. 
  4. ^ Brinkman, Emilie M. (23. 10. 2022). „'House of the Dragon' succession drama is rooted in actual history”. The Washington Post. Архивирано из оригинала 30. 10. 2022. г. Приступљено 30. 10. 2022. 
  5. ^ Romano, Nick (26. 8. 2022). „All the dragons roared as one: House of the Dragon is renewed for season 2”. Entertainment Weekly. Приступљено 26. 8. 2022. 
  6. ^ Salem, Mitch (23. 8. 2022). „ShowBuzzDaily's Sunday 8.21.2022 Top 150 Cable Originals & Network Finals”. ShowBuzzDaily. Приступљено 23. 8. 2022. 
  7. ^ Salem, Mitch (30. 8. 2022). „ShowBuzzDaily's Sunday 8.28.2022 Top 150 Cable Originals & Network Finals”. ShowBuzzDaily. Приступљено 30. 8. 2022. 
  8. ^ Metcalf, Mitch (6. 9. 2022). „ShowBuzzDaily's Sunday 9.4.2022 Top 150 Cable Originals & Network Finals”. ShowBuzzDaily. Приступљено 9. 9. 2022. 
  9. ^ Salem, Mitch (13. 9. 2022). „ShowBuzzDaily's Sunday 9.11.2022 Top 150 Cable Originals & Network Finals”. ShowBuzzDaily. Приступљено 13. 9. 2022. 
  10. ^ Metcalf, Mitch (20. 9. 2022). „ShowBuzzDaily's Sunday 9.18.2022 Top 150 Cable Originals & Network Finals”. ShowBuzzDaily. Приступљено 20. 9. 2022. 
  11. ^ Salem, Mitch (27. 9. 2022). „ShowBuzzDaily's Sunday 9.25.2022 Top 150 Cable Originals & Network Finals”. ShowBuzzDaily. Приступљено 27. 9. 2022. 
  12. ^ Metcalf, Mitch (4. 10. 2022). „ShowBuzzDaily's Sunday 10.2.2022 Top 150 Cable Originals & Network Finals Updated”. Showbuzz Daily. Архивирано из оригинала 4. 10. 2022. г. Приступљено 4. 10. 2022. 
  13. ^ Salem, Mitch (11. 10. 2022). „ShowBuzzDaily's Sunday 10.9.2022 Top 150 Cable Originals & Network Finals Updated”. Showbuzz Daily. Приступљено 11. 10. 2022. 
  14. ^ Metcalf, Mitch (18. 10. 2022). „ShowBuzzDaily's Sunday 10.16.2022 Top 150 Cable Originals & Network Finals Updated”. Showbuzz Daily. Приступљено 18. 10. 2022. 
  15. ^ Salem, Mitch (25. 10. 2022). „ShowBuzzDaily's Sunday 10.23.2022 Top 150 Cable Originals & Network Finals Updated”. Showbuzz Daily. Приступљено 25. 10. 2022. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]