Кућа на Позоришном тргу бр. 2 у Новом Саду

С Википедије, слободне енциклопедије
Кућа на Позоришном тргу бр. 2
Кућа на Позоришном тргу бр. 2
Опште информације
МестоНови Сад
ОпштинаНови Сад
Држава Србија
Врста споменикаНепокретно културно добро
Време настанкаполовина 19. века
Тип културног добраСпоменик културе
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе Града Новог Сада

Кућа на Позоришном тргу бр. 2 у Новом Саду изграђена је половином 19. века, а обновљена крајем 19. века и представља непокретно културно добро као споменик културе.[1]

Једноспратна кућа кратког уличног фронта изграђена је у некадашњој Јеврејској улици. Данас се кућа налази на Позоришном тргу који је формиран након рушења десне стране Јеврејске улице и изградње нове зграде Позоришта. Са кућом у улици Kраља Александра број 2 чини затворен блок.

На уличној фасади грађевине су три вертикале отвора и плитак ризалит на десној страни, наглашен композитним пиластрима. Прозори спрата су двокрилни, надшивени су архитравним фронтовима који су постављени на витке, китњасте конзоле. На средини фасаде је кордонски венац, изнад којег су парапетна поља са штуко декорацијом у виду биљних орнамената. У оси отвора, на тавнском надзидку, су мали правоугаони тавански отвори декорисани вегетабилном орнаментиком. На дворишној фасади је комуникативни балкон сводне конструкције, на волутасто профилисаним каменим конзолама.

Током деведесетих година 20. века извршена је реконструкција фасаде и промена намене таванског простора у стамбени.

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Кућа на Позоришном тргу бр. 2 у Новом Саду”. Завод за заштиту споменика културе Града Новог Сада. Приступљено 30. 5. 2020. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]