Кућа од карата

С Википедије, слободне енциклопедије
Кула од карата
House of Cards poster.jpg
Препознатљиво и каоHouse of Cards
Форматдрама
ТворацБо Вилиман
УлогеКевин Спејси
Робин Рајт
Мајкл Кели
Кејт Мара
Махершала Али
Моли Паркер
Држава пореклаСАД
Број епизода73
Дужина трајања~ 50 мин.
Емитовање
Премијерно наНетфликс
Прво приказивање1. фебруар 2013 — 2. новембра 2018.

Кућа од карата (енгл. House of Cards) је америчка серија са елементима политичке драме. Представља адаптацију "BBC"-јеве мини-серије истог назива. Серија прати Френка Андервуда, америчког политичара из петог дистрикта Јужне Каролине, члана Демократске странке, и његову супругу, Клер.

На почетку серије Френк Андервуд је лидер већине (пандан шефу посланичке групе) у Конгресу, доњем дому америчког конгреса и серија ће испратити његов читав успон до места 46. Председника Сједињених Америчких Држава.

Серија је премијерно емитована 2013. године у Америци, док се у Србији прво приказивала на Радио-телевизији Војводине у термину понедељак-четвртак од 20:05.

Радња[уреди | уреди извор]

Серија прати живот и каријеру Френка Андервуда, човека који је оличење политике - бескрупулозног, превртљивог и жељног моћи. Улазећи у политичку кампању Гарета Вокера за Председника САД, Андервуду је обећано место државног секретара. Ипак, након што је однео победу Вокер саопштава Андервуду да место државног секретара неће добити, јер је потребнији у Конгресу ("таленат" Френка Андервуда је скупљање гласова). Андервуд, заједно са супругом Клер, отпочиње политички рат до истребљења против свих који су га издали.

Ликови[уреди | уреди извор]

  • Франсис Џ. Андервуд (Francis J. Underwood) ког тумачи Кевин Спејси - Демократа из Јужне Каролине, човек који увек ставља моћ испред новца. Иако поседује мноштво лоших, али корисних особина, врло је привржен људима који са њим остварују добру сарадњу.
  • Клер Андервуд (Claire Underwood) коју тумачи Робин Рајт - Супруга Френка Андервуда умногоме слична свом мужу. У почетку води добротворну организацију, али касније и сама гради политичку каријеру.
  • Даглас (Даг) Стампер (Douglas Doug Stamper) ког тумачи Мајкл Кели - Андервудова десна рука и човек задужен за бројне незахвалне задатке.
  • Зои Барнс (Zoe Barnes) коју тумачи Кејт Мара - Новинарка која ступа у аферу са Андервудом са циљем напредовања. Почетком друге сезоне, када почне да поставља превише питања о смрти Питера Русоа, Андервуд је баца под воз на метро-станици.
  • Реми Дантон (Remy Danton) ког тумачи Махершала Али - Бизнисмен, представник компаније Санкорп, раније Андервудов асистент, касније лобиста америчког мулти-милионера Рејмонда Таска. Једно време у романтичној вези са Џеклин Шарп.
  • Џеклин Џеки Шарп (Jacqueline Jackie Sharp) коју тумачи Моли Паркер - Војна ветаранка, лидер већине у Конгресу након што је Андервуд постао потпредседник САД. Важи за особу у којој Андервуд види делове себе.
  • Питер Русо (Peter Russo) ког тумачи Кори Стол - Конгресмен из првог дистрикта Пенсилваније. Након што му је помогао да реши проблем са алкохолом и лаким женама, Андервуд га је искористио како би добио место потпредседника. У немогућности других решења, Андервуд је оставио Русоа у затвореној гаражи са аутомобилом ком је мотор радио и тако га угушио. Случај је проглашен за самоубиство што је било далеко лакше услед Русоове прошлости и менталног стања.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]