Кућа породице Миловановић

С Википедије, слободне енциклопедије
Кућа породице Миловановић
Кућа породице Миловановић
Опште информације
МестоБеоград
ОпштинаСтари град
Држава Србија
Време настанка1884.
Тип културног добраСпоменик културе
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе
beogradskonasledje.rs

Кућа породице Миловановић се налази у Београду, на територији градске општине Стари град. Подигнута је 1884. године и представља непокретно културно добро као споменик културе.[1]

Кућа је првобитно припадала пуковнику Ђорђу Марковићу, као приземна породична кућа. Кућу је 1900. године купио адвокат Милан Миловановић, а 1927. године дозидан је спрат по пројекту архитекте Ђуре Бајаловића. Грађевина је у целини сачувао специфично стилско обележје са једва уочљивом разликом у обради фасаде на најстаријем и дограђеном делу. На фасади се налазе елементи декоративне пластике, карактеристични за епоху академизма 19. века.

Доградњом, зграда је изгубила првобитну функционалну шему, по којој је цео простор за становање и помоћне просторије био организован око централног хола, у који се улазило са покривеног трема. Кућа породице Миловановић је типичан пример градске куће-виле с краја 19. века, са лепо уређеним вртом и оградом од кованог гвожђа, какве су грађене на Дунавској падини. Својом диспозицијом на парцели оријентисана је према улицама Симиној и Добрачиној.

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]