Кућа са сунчаним сатом

С Википедије, слободне енциклопедије
Кућа са сунчаним сатом
Кућа са сунчаним сатом у Земуну
Кућа са сунчаним сатом у Земуну
Кућа са сунчаним сатом у Земуну
Информације
Локација Србија Земун-Београд, Србија
Координате 44° 50′ 39″ N 20° 24′ 41″ E / 44.84417° С; 20.41139° И / 44.84417; 20.41139
Статус Споменик културе
Саграђена 1823./1908.
Коришћење активна
Број спратова 1
Компаније
Архитекта непознат

Кућа са сунчаним сатом у Земуну, налази се на углу улица Главне и Дубровачке. Представља непокретно културно добро као споменик културе.

Изглед куће[уреди | уреди извор]

Кућа са сунчаним сатом је репрезентативна угаона стамбено-пословна једноспратна грађевина, подигнута 1823. године и дограђена према Дубровачкој улици 1908. године са обједињеном фасадом. Зграда је двотрактног типа, зидана је опеком. Међуспратне конструкције су делом сводне и делом архитравне. Намена куће је двојна, у приземљу су локали, а на спрату станови. Плитка, сведена пластика главне фасаде обликована је у духу ампира, што је чини једном од најскладнијих међу грађанским кућама Старог језгра Земуна. Угаони еркер истиче репрезентативни положај куће на раскршћу. Сунчани сат на фасади према Дубровачкој улици раритет је посебних вредности по коме је кућа препознатљива и по коме је добила назив. У овој кући је својевремено живео и умро Др. Јован Суботић, правник, политичар и књижевник, један од најпознатијих јавних радника 19. века.

Кућа је и даље активна и служи намени за коју је направљена. На спрату су станови који се користе а у приземљу су локали у којима се налазе банка и продавнице.

Галерија[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]